Reina Ovinge - The Knitwit Stable

Na bijna twintig jaar ervaring in de brei-industrie maakte de reis in 2013 naar China een verhelderende en inspirerende indruk op Reina Ovinge.  Een week werkte ze achter de breimachines en ervaarde ze zelf hoe zwaar en inspannend de arbeid is die achter een wollen vestje schuil gaat. 

Met een verkoopprijs van €19,95 euro, ligt het vestje vervolgens in de Nederlandse winkels. Ze besloot de Knitwit Stable op te zetten waarin ze haar passie voor breiwerk en kwalitatieve garens en wol tot uitdrukking brengt. Reina maakt de wolproductie inzichtelijk en deelt middels workshops haar kennis met studenten en professionals.

“Voorheen produceerde ik miljoenen stuks voor merken en grootwinkelbedrijven, maar na mijn ervaring in China besloot ik mijn bedrijf Fully Fashion te verkopen.

Vanaf najaar 2015 tot en met 2017 heb ik samengewerkt met Nathalie Comans. Met haar heb ik de documentaire ‘From goat to garment' gemaakt om inzicht te geven hoe wol geproduceerd wordt. Deze video tonen we wanneer je een workshop bij ons volgt. Inmiddels fok ik op elf hectare grond op de boerderij in Baambrugge angorageiten en merinoschapen.

Wol wordt in het buitenland gesorteerd, gewassen, bewerkt en gesponnen. We zijn enorm geschrokken van de arbeidsomstandigheden, lage lonen, watergebruik en het afval dat het wassen met zich meebrengt. Na het verven komt de wol terug naar Nederland waar The Knitwit Stable in eigen atelier truien breit: een enorm arbeidsintensief werk dat veel handwerk vraagt.

We hebben 17 breimachines staan die we verhuren. Je krijgt meteen advies over de productie van wol. The Knitwit  Stable dient als werkplek en kenniscentrum: we helpen professionals met efficient en duurzaam ondernemen.

Mijn doel is om de mode-industrie en consumenten meer bewust te maken van de keten die achter kleding schuil gaat. Een wollen trui kan geen twintig euro kosten, dan weet je dat iemand in de productieketen enorm wordt benadeeld. 

We verwachten van fabrieken in lagelonenlanden dat ze duurzame technologieën implementeren. Daar is veel geld mee gemoeid. Tegelijkertijd willen we kleding voor minimale kosten. Dat gaat dus niet samen.

Jan Merino Trui
Met The Knitwit Stable zet ik me in om de maakindustrie van wol op kleine schaal weer terug te halen naar Nederland. Om de aandacht hierop te vestigen is de video ‘As Dutch as it gets‘ gemaakt.

In samenwerking met Ron Beckers van Joe Merino is uit 350 kilo wol, waarvan na het wassen 175 kilo wol overblijft, 250 truien gebreid in ons brei-atelier. De wol werd in Italië gewassen, gesponnen en geverfd. 

Vanaf januari dit jaar werden de Jan Merino truien voor 180 euro verkocht via de kanalen van Joe Merino. Mensen hebben daardoor een prachtige tui kunnen aanschaffen die op een eerlijke manier is gemaakt en waar je jarenlang plezier van hebt.

Wol, een eerlijk Nederlands product
Wol heeft een sterk en duurzaam karakter en dient de mens al eeuwenlang. De isolerende werking van wol geeft warme bij kou en koelte bij warmte. Wol is antibacterieel, gemakkelijk her te gebruiken, biologisch afbreekbaar en brandwerend.

Massaproductie heeft echter geresulteerd in slechte omstandigheden voor de dieren en de natuur. Daar wil ik verandering in brengen.  Zo’n 2,2 miljoen kilo Nederlandse wol wordt per jaar geëxporteerd naar het buitenland. Vakkundige kennis rondom de verwerking en productie is in Nederland  verloren gegaan.

Wij zijn de enige in Nederland die de hele productielijn in beeld brengen: transparantie in iedere schakel in de wolketen. 

Eigen label ‘Trek&Trees’
Wol is een natuurlijk, luxe product dat in The Knitwit Stable met respect voor mens, dier en milieu is geproduceerd. Onze garens zijn te koop voor consumenten en designers.

Met ons eigen label Trek&Trees maken we truien, vesten, omslagdoeken en mutsen, waarbij de Merino- en mohairwol van onze dieren de basis vormt. We bieden een duurzaam, lokaal geproduceerd eindproduct met een eerlijke prijs.

Door het dragen van een item van Trek&Trees investeer je in onderzoek, materiaal en machines voor kennisoverdracht en bewustwording in de keten van eerlijke, lokale wol.

www.theknitwitstable.nl

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl. Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website.

Vind op onderwerp

ONDERNEMEN KLEDING PASSIE