Resultaten poll:de moeilijkste fase tijdens het sollicitatieproces

Resultaten poll:de moeilijkste fase tijdens het sollicitatieproces

Het sollicitatieproces, een proces van vallen en opstaan, op weg naar die nieuwe uitdagende baan bij die leuke organisatie! Op onze website vind je talloze informatie over de stappen die je neemt op weg naar die nieuwe baan. Maar welke stappen zijn eigenlijk het moeilijkst en welke het belangrijkst?

De poll

Bedankt stemmers! De poll 'Wat vind jij het moeilijkste tijdens het sollicitatieproces?' is afgesloten met 396 respondenten!

De resultaten hebben we voor je op een rij gezet.

De resultaten

  • 42% van jullie vindt het schrijven van een motivatiebrief het moeilijkste tijdens het sollicitatieproces.
  • 26% van jullie vindt het sollicitatiegesprek het moeilijkst tijdens het sollicitatieproces.
  • 15% van jullie vindt contact opnemen met het bedrijf het moeilijkste tijdens het sollicitatieproces.
  • 7% van jullie vindt het arbeidsvoorwaardengesprek het moeilijkst.
  • slechts 10% van jullie vindt het toespitsen van je CV op de functie het moeilijkst.

De motivatiebrief, contact opnemen met de organisatie en het daadwerkelijke sollicitatiegesprek worden als grootste uitdagingen gezien tijdens het sollicitatieproces. Maar hoe zit het dan met het toespitsen van je CV op de functie.

Achtereenvolgend bespreken we de voor jullie meest moeilijke fasen van het sollicitatieproces. Uiteraard met links naar handige tips over het desbetreffende onderwerp. Lees ze door, pak ze met beide handen aan en je komt voor minder verrassingen te staan tijdens je sollicitatieproces.

De motivatiebrief

42% van jullie vindt het schrijven van een motivatiebrief het moeilijkste tijdens het sollicitatieproces. Dit is niet gek. Je motivatiebrief is de manier (na het toespitsen van je CV op de functie) om jezelf te verkopen en te zorgen dat je boven op de 'Ja' stapel terecht komt.

De tijd dat je een standaard motivatiebrief kan toesturen is voorbij. Zorg dat je opvalt met je fantastische motivatiebrief. Je begint met de aanleiding voor je sollicitatie (geen standaard zin), je geeft aan waarom je juist voor die organisatie wilt werken en waarom jij de geschikte persoon bent voor deze vacature. De eerste alinea bepaalt of de lezer de rest van je brief leest. Zorg dat je motivatiebrief geen opsomming is van je CV, geef de lezer nieuwe aansluitende informatie.

Lees het tien stappen-plan voor je motivatiebrief!

Het sollicitatiegesprek

Yes! Je mag op sollicitatiegesprek! Leuk of toch niet? 26% van jullie vindt het daadwerkelijke sollicitatiegesprek het moeilijkste tijdens het sollicitatieproces. Zorg dat je goed bent voorbereid! Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk!

Het eerste persoonlijke gesprek tussen jou en je misschien wel toekomstige werkgever is erg belangrijk. Zowel voor jou als voor de organisatie waar je solliciteert. Als jij werkt bij het bedrijf dat bij je past en in de functie die bij je past ben je vitaler, blijer en haal je, als het goed is, alles uit je functie. Win-win! Wees dus vooral jezelf tijdens het sollicitatiegesprek en bereid je goed voor.

Wil je meer informatie en handige tips over het voorbereiden van je sollicitatiegesprek? Lees meer.

Contact met je potentiële werkgever

Uit onze eerdere poll bleek dat slechts 14% van onze stemmers contact opneemt met een bedrijf voordat de motivatiebrief wordt verstuurd.

15% van jullie vindt het contact op nemen met de mogelijk potentiële werkgever het moeilijkste tijdens het sollicitatieproces. Ondanks dat je dit moeilijk vindt is het belangrijk om WEL contact op te nemen met de organisatie. Waarom? Dit vergroot de kans dat je uitgenodigd wordt op gesprek. Ja, echt het is waar. Probeer het maar eens!

Zorg dat je goed bent voorbereid voordat je belt en laat een verbluffende eerste indruk achter! Hoe pak je dat aan? Volg het stappenplan en bel!

Het arbeidsvoorwaardengesprek

Yes, je bent aangenomen voor die geweldige baan en je kan niet wachten om aan de slag te gaan. Voordat je aan de slag gaat vindt het arbeidsvoorwaardengesprek plaats. 7% van jullie vindt het arbeidsvoorwaardengesprek het moeilijkst.

Het arbeidsvoorwaardengesprek is het gesprek waar je je onderhandelingsvaardigheden laat zien. Ook hierbij geldt weer, bereid je goed voor! Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bedenk vooraf welke secundaire voorwaarden (salaris, opleiding, telefoon, auto, sportabonnement) voor jou gewenst en het meest belangrijk zijn. Schat je kansen in. Zijn er meer kandidaten of ben jij de enige? Denk ook alvast na in hoeverre je concessies gaat doen. Zet je voorwaarden altijd wat hoger in. Zorg dat je je toegevoegde waarde kent, zodat je beargumenteert waarom jij die secundaire voorwaarden waard bent.

Tijdens het gesprek ben je rustig, zakelijk en zelfverzekerd.

Je CV aanpassen op de functie, appeltje eitje?

Wist je dat recruiters gemiddeld slechts 6 seconden naar je CV kijken? Deze 6 seconden bepalen of je motivatiebrief wordt gelezen en of je richting de 'Ja stapel' gaat. Je CV toe spitsen op de functie (en organisatie) waar je op solliciteert zorgt ervoor dat je CV opvalt in die zeer belangrijke zes seconden. Je CV aanpassen op de functie is dan ook een van de belangrijkste facetten van het sollicitatieproces! Lees meer.

Slechts 10% van jullie vindt het toespitsen van je CV op de functie het moeilijkst tijdens het sollicitatieproces.

Het toespitsen van je CV op de functie is heel belangrijk. Afhankelijk van de vacature komen er gemiddeld 100 CV's binnen. Aspecten die belangrijk zijn voor de functie en betrekking hebben op je eigenschappen, werkervaring, opleidingen en vaardigheden moeten direct zichtbaar zijn en nieuwsgierigheid op wekken. Zorg voor een duidelijk en opvallend profiel, een beschrijving van je talenten en resultaten gerelateerd aan de functie.

Kortom: Lees je bij elke fasen in en bereid je bij elke fase goed voor! Je gaat zien dat het sollicitatieproces makkelijker, minder stressvol en leuker wordt!

Lees verder of e-mail ons!
Zoek je vooral informatie over de onderwerpen die je lastig vindt? Bij ons vind je handige tips voor de moeilijkste fasen tijdens het sollicitatieproces!
Ontvang je graag tips over andere moeilijke onderdelen tijdens het sollicitatieproces? E-mail het ons!

Vind op onderwerp