Rodney Nikkels & Enver Loke - Chocolatemakers

Rodney Nikkels & Enver Loke - Chocolatemakers

In het westelijk havengebied van Amsterdam staat een échte chocoladefabriek. Chocolademakers Rodney Nikkels en Enver Loke produceren hier sinds 2011 direct trade chocoladerepen onder het merk 'Chocolatemakers'.



Zij doen hun naam eer aan! Wij spraken Marije Guillaumond, marketing manager bij Chocolatemakers, over hun productie, duurzaamheid en hun missie.


"Enver en Rodney zijn oud-studiegenoten aan de Landbouw Universiteit Wageningen, studie Tropisch Landgebruik, en wilden graag op ambachtelijke wijze chocolade maken. Waarom? Omdat zij vinden dat dit nu eenmaal het mooiste en lekkerste is wat er bestaat! Het begon ermee dat zij op het Amsterdams Chocoladefestival in 2008 mensen wilden laten zien hoe chocolade wordt gemaakt. Geen enkele chocoladefabriek wilde echter hun geheim prijsgeven en dus was er een idee geboren: ze besloten het zelf te doen!

Van boon tot reep
De grootste cacaohaven ter wereld, als sinds de Gouden Eeuw, bevindt zich in Amsterdam. Het is haast vanzelfsprekend dat de chocoladefabriek van Chocolatemakers aan het water van de Amsterdamse haven ligt. De hele productielijn wordt bij ons in eigen hand gehouden en dat is best bijzonder. De cacao komt uit Congo, Peru en de Dominicaanse Republiek. Er wordt gewerkt met boeren die op milieuvriendelijke (biologische) manier telen. Waar nodig wordt er geholpen om de kwaliteit te verbeteren en we (Chocolatemakers) betalen een eerlijke prijs voor de cacao.

Een stukje geschiedenis
Enver en Rodney zijn gestart met 1000 kilogram cacaobonen uit Congo en machines uit Spanje, Italië, India en Amerika. Maar voordat zij samen chocolade gingen maken had Rodney, landbouwkundige, al een fonds opgericht voor boeren in Congo en Peru. Na twintig jaar fair trade was de minimumprijs van cacao namelijk nog steeds hetzelfde. De Chocolatemakers willen laten zien dat het ánders kan en nemen het product rechtstreeks van de boer af, waarbij vaste hoge prijzen gehanteerd worden.

Gorilla
In december 2011 rolde de eerste 'Gorilla Bar' van de band. Waar de naam vandaan komt? Dat is omdat in Oost-Congo de laatste berggorrilla's ter wereld leven. Aan de rand van dat leefgebied hebben de Chocolatemakers cacaobomen geplant, waardoor de lokale bevolking een goed inkomen geniet. Hierdoor blijft het leefgebied van de gorilla's bestaan.

Duurzaam
In 2012 werd de eerste lading cacaobonen met het zeilschip 'Tres Hombres' vanuit de Dominicaanse Republiek naar Europa verscheept. Een duurzame oplossing voor vervoer dat ook nog eens erg leuk is. Wanneer het schip in de Amsterdamse haven aankomt, is dat een hele happening. Als de repen klaar zijn, transporteren zo'n 200 fietsers twee keer per jaar 25.000 chocoladerepen in bakfietsen naar meer dan twintig Duitse steden; de zogeheten 'Schokofahrt'.

Inmiddels zijn er meer professionelere machines gebouwd en is het team van scholieren die de repen inpakten vervangen door de eigenhandig omgebouwde inpakmachine uit 1932. We kunnen nu nog meer échte chocolade maken.

In 2014 zijn de Chocolatemakers al uitgeroepen tot meest duurzame MKB-er van Amsterdam en nu vijf jaar later hebben we met trots onze fabriek geopend. Een fabriek met volledig transparant dak van zonnepanelen, zodat we in onze eigen energiebehoefte voorzien.

Hartverwarmende missie
Inmiddels zijn er drie soorten repen: de Gorilla Bar, de Tres Hombres Bar met cacao uit de Dominicaanse Republiek en de Awajún Bar (met verschillende percentages cacao). De cacao van de Awajún Bar komt uit Peru. In Peru groeit nog de oorspronkelijke cacaosoort, Criollo. Deze cacao wordt gekocht van de coöperatie Norandino, waar de Awajún indianen lid van zijn, vandaar de naam.

Met de inkomsten van deze biologische cacao kunnen de indianen in hun levensonderhoud voorzien en hoeven ze geen hout uit het regenwoud te kappen. Ook dit is een belangrijke missie van de Chocolatemakers. Wij maken hier de heerlijkste chocoladerepen, de boeren verdienen een eerlijk loon en de natuur wordt geëerd.

Wat ook mooi is: de cacao wordt niet gemengd, elke cacaosoort heeft zijn eigen smaak en hoewel je die nog niet kunt beïnvloeden tijdens het proces, proef je verschil tussen de drie soorten. Heb je nog nooit eerder chocolade van Chocolatemakers geproefd, dan is het nu hoog tijd voor een een test.

Hoe wordt chocolade gemaakt?
Wanneer de cacao in de fabriek is aangekomen worden de bonen ontdaan van takjes en steentjes zodat ze gebrand kunnen worden. De bonen worden van hun schil ontdaan en gemalen. Dit wordt bij ons wel twee tot drie dagen lang gedaan: hoe beter de cacaomassa gemengd wordt, des te lekkerder en verfijnder de chocoladereep wordt.

Voordat de chocolade klaar is om te eten wordt 't gekoeld, het tempereren, dit is belangrijk voor de glans. De inpakmachine doet er vervolgens een vetvrij, biologisch afbreekbaar papier omheen. Als je precies wilt weten hoe de chocolade gemaakt wordt door Chocolatemakers, schrijf je dan via de website in voor rondleidingen in de fabriek!"

www.chocolatemakers.nl

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl
Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!

Vind op onderwerp