Sam & Nout - vanPlestik

Sam & Nout - vanPlestik

Bij vanPlestik weten ze wel raad met plastic afval. Oprichters Sam & Nout gebruiken dit als grondstof voor hun eigen 3D printer waar ze mooie producten mee maken. 

Recycling staat hier op nummer één. In dit interview vertelt Nout ons meer over deze duurzame onderneming. 

“Acht jaar geleden kwam ik  vanuit een andere hobby met 3D printen erachter dat er in het 3D printen nog niks gedaan wordt met gerecycled plastic. Dit ben ik toen gaan uitzoeken om te kijken of we hier iets mee zouden kunnen. 

Allereerst ging ik langs bedrijven die zich o.a. richten op recycling. Door deze bedrijfsbezoeken kwam ik tot de conclusie dat recycling in Nederland nog helemaal niet goed geregeld is, terwijl ik hier wel altijd vanuit ben gegaan.  Natuurlijk wordt er in ons land al veel gerecycled. 

Toch blijkt dat een groot deel niet wordt hergebruikt: maar liefst 90% wat we aan plastic inzamelen gaat uiteindelijk alsnog de verbranding in. Dit choqueerde mij en zeker nadat ik langs dit soort bedrijven ben gegaan. Met mijn eigen ogen zag ik hoeveel vrachtwagens vol plastic binnen werden gereden. 

Voor mij was dit het moment om hier verandering in te brengen. In het begin zocht ik uit hoe je met een bestaande 3D-printer kan werken met gerecycled plastic. Zo is het gelukt om filament te maken, dat zijn soort van cartridges voor 3D printers. Echter zag ik toen dat het materiaal dat je daarvoor gebruikt al best wel goed gerecycled wordt. 

Én ik wilde perse iets doen met plastic wat niet gerecycled wordt; plastic wat nu dus in de verbranding eindigt. Het idee ontstond om de machine zelf ook aan te passen. Samen met Sam, mijn vriend en co-founder, hebben we een eigen 3D-printer ontworpen en gebouwd: de geboorte vanPlestik. 

Van Plestik projecten
Onze 3D-printer is een hele grote printer geworden waar je wat grover mee print. Op deze manier kan licht vervuild plastic gebruik worden. Met deze machine maken we grote objecten zoals stoelen, bijzettafels, lampen en vazen. Inmiddels bestaan we alweer vier jaar en doen we allemaal leuke projecten en maken we met onze printer mooie producten. 

In de hoofdlijn zijn we bezig met twee verschillende dingen: projectmatige klussen en de verkoop van onze producten.  Met onze projectmatige klussen krijgen we vanuit bedrijven de vraag of wij iets kunnen doen met hun plastic afval.

Vorig jaar hebben we met de Nederlandsche Bank in Amsterdam een mooi project gedaan. Bij de verhuizing zagen ze dat er duizenden oude plastic postbakjes waren waar niks mee werd gedaan. Dit werd niet weggegooid maar kwam bij ons terecht. 

Al deze postbakjes hebben we gesnipperd en in de printer gevoerd. Uiteindelijk zijn hier mooie plantenbakken van gemaakt voor in het nieuwe kantoor. Op deze manier kregen De Nederlandsche Bank eigenlijk hun eigen afval terug in een nieuwe vorm. Dat soort dingen doen we dus vaker. 

Op aanvraag & netwerken 
Ook doen we projecten met kunstenaars. Zo lopen er nu drie projecten in de openbare ruimte waar kunstenaars iets moois willen maken met de techniek die we hebben. Daarnaast willen ze, net als wij, werken met gerecycled plastic. Dit zijn klussen die we in opdracht uitvoeren. 

Verder hebben we ook een aantal eigen producten die we verkopen. Hier geven we nu meer aandacht aan. In september komt onze nieuwe website ook live en komen er ook acht nieuwe producten bij. 

Over het algemeen komen bedrijven dus bij ons met de vraag of wij iets voor ze kunnen betekenen. Maar er zijn ook projecten die we zelf initiëren. Zo gaat er nu een project van start waar we de komende twee jaar hard aan gaan werken. Wij wilden namelijk heel graag iets doen met CD-hoesjes uit kringloopwinkels. 

Er zijn namelijk veel hoesjes die niet verkocht worden en waar ook niks mee wordt gedaan. Dit gaan we in samenwerking doen met een aantal partijen zoals een grote kringloopketen, een ander recycling bedrijf en een ontwerpbureau. Deze partners hebben we zelf bij elkaar gezocht zodat we samen een tof product kunnen ontwikkelen. 



Plastic redden 
Duurzaamheid zit in de kern van wat we doen. Onze focus is om plastic uit de verbrandingsoven te redden. We gebruiken nu plastic wat nog niet wordt ingezameld en wat ook nog niet wordt gerecycled. Met onze huidige vier machines kunnen we natuurlijk niet al het plastic redden op de wereld. Maar we willen daar wel een voorbeeldrol in spelen. 

Aan andere ontwerpers en bedrijven willen we laten zien wat prima kan met bestaande plastic. Ook om op deze manier anderen te inspireren om dit materiaal te gebruiken in plaats van nieuw plastic. Nog steeds wordt er namelijk te veel nieuwe plastic gebruikt. 

Focus blijven houden 
Bij het hebben van een eigen onderneming zijn er constant dingen waar je tegen aanloopt die je moet oplossen, zowel grote als kleine issues. We hebben natuurlijk een coronajaar achter de rug en voor ons was dat ook niet fijn. 

Zo hebben we gemerkt dat je keuzes moet blijven maken waar je de focus op wil leggen. 
Eerder hebben we gehad dat we te veel verschillende dingen tegelijk wilden doen. Met de gedachte dat alles wat gewoon vet is, gaan we doen. 

We hebben hier zeker van geleerd dat het belangrijk is om de focus te houden. Anders verlies je je aandacht en expertise. Door te focussen weten klanten ook precies waar ze voor terecht kunnen bij jou. Onze focus hebben we nu meer gevonden. We weten goed waar we sterk in zijn. 

Grote successen
Wij zijn het meest trots op de samenwerkingen die we tot nu toe hebben gedaan. Zo is het ons gelukt om te werken met grote bedrijven als de Nederlandsche Bank en de Hema. 
Ook hebben we samengewerkt met het ingenieursbedrijf Ingka van Ikea. Met de onderzoeksafdeling van Ikea hebben we een onderzoeksproject gedaan. 

Dit was tof omdat we een kijkje kregen in hoe het eraan toe gaat in zo’n groot bedrijf. 
Ook omdat ze daar met duurzaamheid bezig zijn. Het is gewoon bijzonder dat zulke grote bedrijven interesse in ons hebben. Én dat wij iets voor ze kunnen betekenen. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee en dit kun je zeker rekenen tot onze successen. 

Tips voor startende ondernemers 
Leg de focus niet te breed want anders gaat je expertise verloren. Houd elke dag en elke week ook in de gaten dat je gezond bezig bent. Werk niet harder dan je kan. Voor een ondernemer is dit lastiger. 

Eigenlijk is het snel al goed genoeg. Natuurlijk moet je wel je lat hoog houden en jezelf blijven ontwikkelen. Toch moet het wel gezond zijn en blijven; niet alleen voor je onderneming maar ook jouw mentale gezondheid.  

Als je mensen in dienst neemt, al is het vast of freelance, kijk dan eerst of diegene ook iets voor jou kan betekenen voordat je verdere stappen onderneemt. Het is niet altijd wat je van te voren verwacht. Het kan natuurlijk positief uitvallen maar ook negatief. 



Dromen & ambities 
We zijn ooit begonnen met het idee om wat we doen, ook in andere landen uit te voeren. 
Niet omdat we vanPlestik wereldwijd of internationaal willen maken en een groot bedrijf willen worden. Graag willen we iets doen voor plekken waar het afval probleem groter is dan bij ons in Nederland. 

Zoals in landen waar recycling überhaupt niet bestaat bijvoorbeeld op eilanden. Wij willen lokale ondernemers dan helpen om hetzelfde te doen. Eigenlijk met het doel om ons idee verder te verspreiden. 

We kunnen met lokaal afval zonder grote recyclaars ertussen al mooie producten maken. Zo wordt er tegelijkertijd materiaal gebruikt dat anders onnodig wordt weggegooid of verbrandt. Wij denken dat dit goed werkt op plekken waar recycling momenteel niet plaatsvindt. Het lijkt ons erg tof om dit in de toekomst te doen.”

vanplestik.nl/nl/over-ons/
www.instagram.com/vanPlestik/

Vind op onderwerp