Sevda Ayar – Madame Chai

Sevda Ayar – Madame Chai

Sevda Ayar heeft de droom van haar overleden zoontje waar kunnen maken; in hartje Amsterdam heeft ze haar eigen theehuis Madame Chai geopend. Dé plek waar je moet zijn voor de lekkerste biologische theeën. In dit interview deelt Sevda haar bijzondere verhaal.  “Mijn onderneming is ontstaan door bepaalde omstandigheden in mijn leven. Zo kreeg mijn zoontje eind 2014 helaas te horen dat hij een hersentumor had. Hij was toen pas 6,5 jaar oud. Bij mijn moeder werd een jaar eerder al eierstokkanker geconstateerd. Op dat moment stortte mijn wereld in. 

In die periode heb ik met alle liefde voor mijn zoon gezorgd. Tijdens zijn ziekte kwam ik op internet de opleiding Theesommelier tegen toen ik op zoek was naar helende kruiden. In het begin wist ik niet wat het inhield. 

Mijn toenmalige vriend dronk altijd al wel losse wereld theeën en via hem had ik al kennis gemaakt met losse thee. Ik besloot om mezelf hierin verder te verdiepen en volgde de opleiding. Een jaar later behaalde ik mijn diploma en kon ik zelf aan de slag als theesommelier. 

Graag wilde ik mijn eigen theehuis en daar droomde ik van samen met mijn kinderen. Helaas was mijn zoon lang ziek en is hij in 2019 na een periode van 4,5 jaar overleden aan deze nare ziekte. Na het overleden van mijn zoontje gaf ik geen aandacht meer aan onze droom. 

Precies acht maanden later besloot ik om vanuit zijn kamertje mijn eigen thee te maken en was het zaadje van Madame Chai gelegd. Inmiddels ben ik uitgegroeid met mijn eigen melanges en 70 bekende theeën die ik over laat komen vanuit verschillende landen. 

Van verdriet naar positiviteit 
Door heel hard te werken en te investeren heb ik bereikt wat ik wil. Zo heb ik in hartje Amsterdam mijn eigen theehuis geopend waar ik verschillende soorten biologische theeën verkoop. 

Ook online zijn mijn theeën te koop op een aantal platforms. Ik ben voornamelijk zelfstandig aan het werk en ben verantwoordelijk voor alles van de verkoop van de theeën tot aan online marketing en reclame. 

Met Madame Chai heb ik als het ware mijn verdriet in werk gestopt. Ik vind troost in mijn werk en alles wat ik doe, doe ik voor mijn zoon. Om hem te eren heb ik een speciale thee naar hem vernoemd. Dit is een gezonde groene/witte thee mix met zijn lievelingsfruit aardbei en mango. 

Ook steun ik het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Op deze plek blies mijn zoontje zijn laatste adem uit. Met alle liefde sta ik een deel van mijn omzet af aan dit bijzondere centrum. Daarnaast werk ik samen met Odion, een organisatie voor gehandicaptenservices- en ondersteuning. Zo maken mensen met een beperking kopjes en schotels met mijn merk erop. De rol van duurzaamheid
Bij Madame Chai komt duurzaamheid in meerdere vormen terug. Een groot deel van mijn producten zijn biologische theeën. Ook zijn alle theeën Skal geregistreerd. Verder zorg ik ervoor dat mijn theeën geen toegevoegde stoffen bevatten als niet natuurlijke aroma’s. 

Alles komt bijna uit de biologische teelt. Bij Madame Chai is het mogelijk om de theezakken terug in te leveren voor een refill. Ook kun je de theezakjes met zip zelf gebruiken als voorraad zak. Al mijn theeën en chocola zijn fairtrade of doen mee aan ethical partnership die de fairtrade programma’s weer ondersteunen. 

Ode aan mijn zoon
Vanuit huis begon ik zonder geld met drie zakjes thee. Destijds had ik een uitkering voor alleenstaande, nu ben ik na twee jaar al best ver gekomen. Inmiddels heb ik een eigen kantoor in Zaandam met mijn eigen opslag. Dit is ook de plek waar ik de verschillende theeën maak. 

Mijn grootste succes is dat ik de droom van mijn zoontje heb laten uitkomen: een eigen theehuis op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Dit is een ode aan mijn zoontje. Ook werkt zijn beste vriendin samen met mij. Voor mij is het fijn dat ik nog steeds in contact ben met mensen die voor mijn zoon dierbaar waren. 

Tips voor startende ondernemers
Het is belangrijk om in je eigen product te geloven en je werk met liefde uit te voeren. Mijn tip is om hard te blijven werken en om tijd te blijven investeren in je onderneming. Soms is het nodig om in de avonden en weekenden te werken om ergens te kunnen komen. 

Wat er ook gebeurt: blijf positief denken. Houd je vast aan je droom en dan kom je er uiteindelijk wel. Stel voor jezelf doelen, werk hier naartoe en geef nooit op. Dromen en ambities
Nu ik mijn eerste theehuis in Amsterdam heb geopend is mijn volgende stap om een aantal winkeltjes te openen in andere steden.  Op korte termijn wil ik in ieder geval mijn tweede winkel openen in een andere stad. Graag wil ik met Madame Chai uitbreiden; voor mezelf maar natuurlijk ook voor mijn zoon.”

www.madamechai.nl
www.instagram.com/madamechai.nl/

Vind op onderwerp