Slim solliciteren: waarom eerst bellen?

Slim solliciteren: waarom eerst bellen?

Ben je op zoek naar een baan? Én staat er een telefoonnummer in de vacature vermeld voor meer informatie? 

In dit artikel delen we vier voordelen en zes tips waarom het goed is om eerst te bellen voor een sollicitatie.

1 Je valt op 

Op een vacature kunnen veel reacties binnenkomen. Wil je opvallen tussen alle sollicitanten? Bel, stel vragen en laat vooral horen waarom je enthousiast bent over de vacature. Zo val je positief op en vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.

2 Voorsprong op andere kandidaten

Als je belt, dan laat je gelijk je naam vallen. Tegelijkertijd kun je laten blijken dat je oprecht geïnteresseerd bent in de functie. Als het gesprek goed verloopt, dan sta je als het ware al 1-0 voor op de andere kandidaten. Én dat is natuurlijk wat je wil.

3 Indruk achterlaten

Om een goede indruk achter laten is een goed begin het halve werk. Lees de vacature grondig door en kijk ook op de website van het bedrijf. Ga voor jezelf na welke vragen je kunt stellen of waar je meer informatie over wil weten. Zo laat je tijdens het telefoongesprek direct horen dat je goed bent voorbereid.

4 (Meer) duidelijkheid over de vacature

In een vacature staat in de meeste gevallen al informatie over de functie, de eisen en wat ze van je verwachten. Toch zijn er altijd punten waar je meer duidelijkheid over kunt inwinnen. 

Vraag bijvoorbeeld door waarom ze nou echt op zoek zijn naar een nieuwe collega en wat voor toegevoegde waarde jij kan leveren op korte en/of lange termijn. Zo ontdek je informatie die wellicht niet in de vacature staat en waar jij weer op in kunt spelen. 

6 tips om te bellen voor een solliciteren
Ben jij nu van plan om eerst te bellen voordat je gaat solliciteren? 
De volgende zes tips helpen jou een hand op weg:
  1. Bereid jezelf goed voor 
  2. Bel alleen als je relevante vragen kunt stellen
  3. Stel inhoudelijke vragen en wees niet te oppervlakkig
  4. Vraag niks over het salaris 
  5. Stel niet te veel vragen 
  6. Geef geen kritiek op de vacature
Je weet nu waarom het goed is om eerst te bellen voor een sollicitatie. Én met de bijbehorende zes tips vind jij vast en zeker jouw ideale (bij)baan. Ook bij De Werkstudent hebben wij diverse vacatures openstaan. Bekijk al onze vacatures en wie weet spreken wij jou binnenkort eerst aan de telefoon; succes ;-)!

Vind op onderwerp