Wil jij ook betaald worden om naar de dikste Festivals te gaan?

Wordt festivalmedewerker! Lees verder

Slimmer werken met muziek

Slimmer werken met muziek

Werk jij met muziek? Én naar wat voor soort muziek luister je dan? Sommige luisteren liever helemaal geen muziek als ze bezig zijn. Is het dan beter om in stilte te werken? In deze blog gaan we hier verder op in en delen we drie tips hoe je productief kan werken met muziek.

Muziek is een kunstvorm die wat doet met ons als mens. Het luisteren naar muziek brengt verschillende gevoelens met zich mee zoals vrij, gelukkig, ontspannen maar ook verdriet of boosheid. Muziek beïnvloedt onze emotionele toestand. Alleen is muziek veel meer dan dat.

Het heeft namelijk ook een diepgaand effect op ons concentratievermogen. Muziek kan juist zorgen voor een betere concentratie tijdens studeren of werken. Dit verschilt natuurlijk per persoon.

Het luisteren naar muziek werkt voor de een wel effectief maar de voor een ander misschien niet. Toch zijn er bepaalde soorten muziek die goed zijn voor je concentratie. Met onderstaande muziektips werk je slimmer en ga je gefocust aan de slag.

Tip 1. Luister naar productieve muziek

Als het gaat om het kiezen van de juiste concentratie muziek, dan is er geen één goede manier. Er zijn meerdere soorten waar je uit kunt kiezen. Dit hangt natuurlijk af van bijvoorbeeld het soort werk dat je doet en waar je persoonlijke voorkeur naar uit gaat.

Wil je het liefst niet afgeleid worden? Kies dan voor instrumentale muziek. Op deze manier word je zo min mogelijk gestoord. Dit is vooral een goede tip als je dagelijks veel bezig bent met taal zoals het schrijven van artikelen of bij het lezen van documenten.

Extra tip: luister naar white noise afspeellijsten. Het horen van een monotoon continue geluid, zoals het geluid van de zee, werkt rustgevend en verhoogt je productiviteit. Ambient muziek is ook een aanrader. Met dit soort muziek luister je naar een algemene sfeer of naar omgevingsgeluiden. Zo kom en blijf je in een goede werk-flow.

Weet je al precies wat je gaat doen? Én hoef je niet per se in stilte te werken? Kies dan voor feel-good muziek. Zo krijg je een positieve boost om aan de slag te gaan. Daarnaast werkt het effectief om mee te zingen met je favoriete nummers. Dit doet ook wonderen voor je humeur. Op deze manier werk je in een optimale stemming.

Tip 2. Maak gebruik van muziek apps

Nu heb je de keus uit verschillende soorten muziek apps. Één van de bekendste is natuurlijk Spotify. Via deze app luister je naar meer dan 30 miljoen nummers van alle genres. Ook heb je de keus uit bestaande afspeellijsten.

Wil je een keer iets anders proberen? Gebruik dan Brain.fm. Deze app zorgt ervoor dat je zo geconcentreerd mogelijk kunt werken. De muziek van Brain.fm is namelijk ontwikkeld door wetenschappers en componisten.

Er is keuze uit verschillende soorten muziek voor verschillende doelen. Met Brain.fm heb je totale focus en haal je het maximale uit je werktijd. Dit is ook een ideale app als je moeite hebt met in slaap komen.

Nog een aanrader is de muziek app SimplyNoise. Via deze app kun je luisteren naar drie verschillende kleuren ruis: wit, roze en bruin. De witte geluiden zorgen voor een betere focus. De roze geluiden verminderen stress en geven een energieboost. En de bruine geluiden zorgen voor ontspanning en rust. 

Zeker een effectieve app voor concentratie muziek om naar te luisteren tijdens het werk. De makers van SimplyNoise geven als voordeel aan dat kinderen en zelfs huisdieren van deze geluiden rustig worden; een handige tip voor thuiswerkende ouders ;-) 

Tip 3. Blijf experimenteren met muziek

Weet je niet wat voor jou het best werkt? Experimenteer en luister anders naar verschillende soorten muziek. In eerste instantie kies je natuurlijk voor muziek waar je van houdt. Probeer eens iets anders en kijk of dat een positief effect heeft op jouw concentratie.

Luister vooral niet naar muziek die je niet kan uitstaan. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan rustige pianomuziek, dan helpt dat niet voor een goede concentratie. Het gaat erom dat je voor jezelf de juiste muziek afspeelt op momenten dat je extra focus kan gebruiken tijdens je werkdag. 

Je hoeft natuurlijk niet de hele dag door naar muziek te luisteren. Soms is het ook lekker om in stilte te werken. Nu is het wel goed om te weten dat je door muziek slimmer en productiever kunt werken. Én dat hoeft dus niet altijd met de welbekende nummers van de radio te zijn.

Vind op onderwerp

PRODUCTIVITEIT MUZIEK WERKEN FOCUS