Sollicitatiebrief, motivatiebrief, openingszin

Een pakkende, creatieve originele openingszin. De zin waarmee deuren voor je geopend worden. Wat is daarvoor nodig en welke fouten moet je voorkomen. Enkele nuttige tips om je brief zo origineel, creatief en pakkend mogelijk te beginnen. Lees verder over een ijzersterke ijsbreker.

Goede openingszin sollicitatiebrief

Een goede openingszin is net als bij iedere andere eerste kennismaking essentieel. Zie je sollicitatiebrief als een date: als je bij het aanspreken direct een foute opmerking maakt, is het gedaan met je kansen.

Het is dus belangrijk dat je origineel en creatief bent en waar gepast een beetje humor gebruikt. Stel jezelf in een positief daglicht, maar leg het er niet te dik op.
Gebruik bij voorkeur geen zinnen als ‘naar aanleiding van ons telefoongesprek van 12-1-2006, wil ik graag reageren op de vacature van manager klantenservice,’ maar verzin een creatieve openingszin.

Stel jezelf bijvoorbeeld eerst voor en vertel iets over de manier waarop je in contact gekomen bent met het bedrijf of de vacature. Je leidt jezelf als het ware in en vertelt iets over de reden waarom je solliciteert. Probeer niet teveel informatie over je studies en werkervaring in deze eerste regels te stoppen, dat komt later in je sollicitatiebrief.

Verrassende stijlvormen in je openingszin

vraagstelling
Stel direct een vraag die de intercedent / recruiter even aan het denken zet. Als je de vraag koppelt aan een recente trend in de branche van toepassing geef je direct aan dat je up-to-date bent en de ontwikkelingen op de voet volgt.

stelling
Het omgekeerde van de vraag kan, indien goed geplaatst, de intercedent / recruiter ook aan het denken zetten. Een verrassend inzicht of een woordgrap kan de juiste ingang betekenen. De stelling is wel een stuk gewaagder dan de vraagstelling. Je moet er op gokken dat de lezer op 'dezelfde golflengte' zit zodat je grap / stelling goed begrepen wordt. 

Er zijn verschillen tussen openingszinnen voor een open sollicatiebrief en een gerichte (op een vacature geschreven) sollicitatiebrief. Voor beide opties geven we je een voorbeeld.

Voorbeeld 1: Openingszin open sollicitatiebrief

Na afronding van mijn studie, begon ik mijn zoektocht naar een uitdagende startersbaan in het communicatieveld. Mijn oog viel op een artikel in het blad ‘Communicatie’ over het actieve persbeleid dat uw bedrijf onderneemt. Een sterk persbeleid als het uwe beschouw ik als een essentieel communicatiemiddel en PR vind ik een zeer interessant vakgebied. Voor mij de belangrijkste redenen om te informeren naar de mogelijkheden voor een functie binnen uw persafdeling.

Voorbeeld 2: Openingszin gerichte sollicitatiebrief

U bent op zoek naar een representatieve en flexibele receptionist(e). In deze functieomschrijving die u in de krant x vermeld kan ik me goed vinden. Graag wil ik daarom reageren op deze vacature.

Refereer aan een eerder contact in je openingszin

Bij veel vacatures wordt aangegeven dat je direct contact kan opnemen voor meer informatie. Doe dit ook. Bereid een paar goede vragen voor zodat je eerste (informerende) gesprek meteen een positieve indruk achterlaat. Door terug te komen op dit gesprek in je openingszin sla je direct een brug met intercedent of recruiter. Door deze persoonlijke aanpak kan je openingszin die de basis vormt voor je inleiding haast niet meer stuk.

Elke vacature, elke sollicitatie verdient een eigen openingszin.  Hiermee maak je een mooie opstap naar de kern van je sollicitatiebrief namelijk je eigen motivatie. Lees verder in stap 7 "Kern en motivatie van je sollicitatiebrief"


« stap 5: aanhef sollicitatiebrief ||  stap 7: kern en motivatie van je sollicitatiebrief »

Ga naar het volledige stappenplan voor het schrijven van een sollicitatiebrief
Deel deze pagina
vind op onderwerp