Solliciteren kun je leren! Sollicitatietip #3: Taalgebruik

Solliciteren kun je leren! Sollicitatietip #3: Taalgebruik

Hoe spreek je iemand aan in een sollicitatiebrief of tijdens een sollicitatiegesprek? Zeg je 'je' of zeg je 'u'? Kun je een grapje maken of blijf je formeel? Lees hier tips met betrekking tot je taalgebruik bij je sollicitatie!

Soms is het best lastig in te schatten of je met een formeel of informeel bedrijf te maken hebt en welk taalgebruik je het beste kunt hanteren. Hier een aantal tips.


Staat er een hint in de vacaturetekst?


- Soms wordt er in de vacature een directe aanspreekvorm gebruikt. 'Je kan goed omgaan met...' of 'U heeft kennis van...'. Daaruit kun je goed zien hoe jij wordt aangesproken (je of u). Gebruik deze hint; spreek tijdens je sollicitatie vanuit dezelfde aanspreekvorm. Dus word je vanuit de vacature met 'u' aangesproken? Spreek tijdens je sollicitatie dan ook aan met 'u'.


- Wat is het taalgebruik van de vacaturetekst? Is er sprake van zakelijk taalgebruik of lijkt het wat informeler? Soms wordt er zelfs een grapje gebruikt in een vacature, of kun je uit zakelijk tekstgebruik juist afleiden dat dat gewenst taalgebruik is. Pas dezelfde stijl toe in je sollicitatiebrief en tijdens je sollicitatiegesprek.


Overige tips voor taalgebruik in je sollicitatie


- Weet je niet zeker welk taalgebruik je moet hanteren? Ga dan altijd uit van formeel. Dus spreek de lezer/recruiter aan met 'u', vermijd grapjes/woordspelingen zo veel mogelijk en gebruik de 'nette' versie van bepaalde woorden ('simpel' wordt bijvoorbeeld 'gemakkelijk').


- Houd er hoe dan ook rekening mee dat je correct Nederlands gebruikt. Voor een sollicitatiebrief betekent dit bijvoorbeeld dat je een zin begint met een hoofdletter, gebruik maakt van interpunctie en spelfouten en grammaticafouten zo veel mogelijk vermijdt. Voor een sollicitatiegesprek betekent dit bijvoorbeeld dat je geen afkortingen gebruikt ('effe'), een logische zinsopbouw gebruikt (niet van de hak op de tak springen) en let op je intonatie.


- Maak geen gebruik van jargon of sms-taal. Probeer alles logisch te verwoorden, ook als dit betekent dat je bijvoorbeeld bepaalde termen uit moet leggen. Niet iedereen weet wat jij bedoelt met 'procesmatig denken': geef een voorbeeld! En woorden als 'ff', 'chill' en 'nice' zal niet iedereen waarderen, dus gebruik ze liever niet.




Vind op onderwerp