Student-ondernemer Mabel van den Top ‘ByMabelphotography’

Student-ondernemer Mabel van den Top ‘ByMabelphotography’

Mabel was 18 jaar toen zij zich inschreef bij de Kamer van Koophandel. Zij besloot haar opleiding in te ruilen voor haar geliefde bezigheid fotografie.

Mabel startte vanuit plezier en dit groeide uit in een heuse zelfstandige job als mode & lifestyle fotografe. Lees in dit interview hoe zij haar eigen bedrijf startte, over haar dromen én ambities.


"Tijdens mijn opleiding tot onderwijsassistent merkte ik dat ik twijfels kreeg omdat ik mijn eigen creativieit niet voldoende kwijt kon. Fotografie is mijn hobby. Hierin vind ik de uitdaging om het ondernemerschap, dat in de familie zit, met mijn eigen creativiteit te combineren.

Het allerleukst
De beste drive, als je voor jezelf wilt beginnen, is iets gaan doen wat je ontzettend leuk vindt. Mijn liefde is fotografie en ik ben gek op lifestyle, mode en interieur. Met mijn smartphone maakte ik foto's die ik op social media plaatste. Daar kreeg ik veel positieve reacties op. Toen ik een Nikon met mijn verjaardag kreeg, kon ik via via klusjes doen.

Door middel van YouTube en andere online tutorials heb ik mezelf verder geschoold bijvoorbeeld hoe ik Photoshop-technieken kan inzetten. In jezelf investeren is namelijk óók belangrijk om je eigen bedrijf verder uit te kunnen bouwen. Daarnaast heb je een gezonde dosis doorzettingsvermogen nodig. Ik focus op het geloof in mezelf, al is het soms spannend om een opdracht te krijgen.

Van mijn hobby mijn werk maken is natuurlijk een heel leerproces geweest. Door mijn klussen op het internet te delen kreeg ik op een gegeven moment mijn eerste professionele opdracht: voor een campagne voor het 'Lookbook' van Jacky Luxury Kids. Dat heb ik blijkbaar goed gedaan, want daarna werd ik al snel door andere bedrijven benaderd.

Blijven investeren in jezelf
In de eerste periode vond ik het lastig om 'nee' te zeggen, waardoor ik soms overliep. Ondernemen kent geen grenzen en voor je het weet ben je elk weekend aan het werk. Het is voor iedere ondernemer belangrijk een goede balans te creëren tussen studeren, ondernemen en vrije tijd. Gelukkig lukt me dat steeds beter.

Voor jezelf werken moet in je bloed zitten en het kan alleen als je er voor de volle 100% voor gaat. Je moet er tegen kunnen om met de dag te leven, risico's durven nemen en met onzekerheden kunnen omgaan. Gaandeweg leerde ik mezelf steeds beter presenteren en mijn product te verkopen. Je hoeft niet alles bij de start al te kunnen hoor.

Netwerken: geweldig
Bij het laten groeien van je eigen bedrijf hoort ook netwerken. Laat ik dit nou net heel leuk vinden. Ik loop wel eens ergens een dagje mee of maak een afspraak voor een kopje koffie. Hierdoor kan ik mezelf introduceren: het is belangrijk om steeds nieuwe opdrachten te krijgen. Netwerken geeft me energie en het werkt inspirerend op mij omdat ik andere werkplekken zie en met interessante mensen leer kennen.

Vrijheid
Ik ben enorm blij met mijn portfolio want ik heb gewerkt en werk met Nubikk, Oh My Guts, Emilie Sobels, Van Leeuwen Juwelen, Olympic Watches, Raw Paints en My dressior. Werk kunnen aannemen dat goed bij mij past, geeft me een gevoel van vrijheid en dat is me veel waard. Voor een baas werken van 9-5 zal erg wennen voor me zijn. Ik zou mijn vrijheid zeker missen.

Dromen en ambities
Inmiddels ben ik afgestudeerd aan de Akademie Vogue als reclamevormgever en vul ik op professioneel niveau ook de styling en marketing van producten in. Elke onderneming of particulier die mode en lifestyle mooi in beeld gebracht wil hebben en die toffe beelden zoekt van zijn of haar producten kan mij inschakelen. Dit kan enkel fotografie zijn of de totale invulling van het creatieve proces.

Ik richt me nu ook op verdere groei en het uitbreiden van social media en website. Lange termijn-relaties ga ik verder opbouwen en ik ben al begonnen met samenwerkingsverbanden leggen. ik heb er heel veel zin in en vind het ook (leuk) spannend.

Tuurlijk heb ik nog dromen en ambities. Een fotoserie schieten in het buitenland of een reeks mode- & lifestylefoto's aanleveren voor mijn favoriete blad JAN Magazine lijkt mij geweldig!"

www.bymabelphotography.com

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl.
Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!

Vind op onderwerp

AMBITIES PLEZIER FOTOGRAFIE