Studenten survival tips 3# Financiering

Studenten survival tips 3# Financiering

Als je je hebt georiënteerd op een studie en ook een goed idee hebt gekregen wat je huisvesting moet zijn de komende periode, dan denk je ongetwijfeld: hoe ga ik dit allemaal financieren? Lees hier alles over de studiefinanciering en studenten en geld.

Niet iedereen krijgt zomaar studiefinanciering of huurtoeslag. Je moet vaak voldoen aan bepaalde voorwaarden en je mag niet boven een bepaald maximum verdiengrens uitkomen. Als je voltijd (of duaal) een opleiding aan een hogeschool of universiteit volgt, heb je in principe recht op studiefinanciering. Je hebt bovendien recht op een Ov-studentenkaart.

Daarnaast krijg je een basisbeurs voor je studie. Heb je de studie binnen een bepaalde tijd die vastgelegd is voor je opleiding, afgerond, dan wordt de basisbeurs omgezet in een gift. De basisbeurs is dus in feite een prestatiebeurs. In de toekomst wordt deze regeling wellicht afgeschaft, omdat er bezuinigd moet worden. De kans bestaat dan dat studiefinancering een lening wordt die je bijvoorbeeld via de belasting of tegen een goedkope rente terugbetaalt. Momenteel is je eigen inkomen en dat van je ouders bepalend voor welke maandelijkse basisbeurs je kan ontvangen. Let op dat je niet boven de verdiengrens uitkomt, dit heeft gevolgde voor je studiefinanciering! Bovenop de basisbeurs kun je diverse leningen krijgen.

Belangrijke adressen voor de financiering voor je studie:

https://www.studielink.nl/: Hier meld je je aan voor een studie voor het hbo of wo.
https://duo.nl/particulieren/studiefinanciering/studiefinanciering.asp: Het aanvragen van studiefinanciering (DUO – IB-groep).
https://www.toeslagen.nl/: Informatie over alle toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag.
Studiefinancieringinfo.nl: Meer algemene informatie over studie en de financiering daarvan.

De uitgaven van studenten volgens het NIBUD
Het NIBUD, nationaal instituut voor de budgetvoorlichting, rekent uit wat de kosten zijn voor levensonderhoud. Voor studenten zijn onder andere collegegeld, verzekeringen en woonlasten een flinke kostenpost. Hier een overzicht wat studenten gemiddeld besteden in de maand. Houd dit als richtlijn voor je eigen kostenplaatje. € 363 aan huisvesting
€ 193 aan boodschappen
€ 36 aan de kosten voor studieboeken
€ 55 aan vervoer (naast de OV-kaart)
€ 99 aan ontspanning, uitgaan en sport
€ 93 aan kleding (minder dan thuiswonende studenten!)
€ 98 aan verzekeringen Een gemiddelde student besteed dus volgens de berekeningen van het NIBUD € 937,- per maand. Maal 12 is dit € 11.244,- per jaar op basis van de gegevens 2009 voor een uitwonende student. Hiervan kan (op basis van de gegevens 2009) een deel verkregen worden middels studiefinanciering.
Je kunt dit deels financieren met een aanvullende studiebeurs, een lening. Dit is wel afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de ouders en hoeveel studerende broers en zussen je hebt. Daarbij is studiefinanciering wel de goedkoopste lening die je kunt krijgen.

Meer informatie over de kosten van studeren en de financiering daarvan? Kijk bij deze link van het NIBUD.

Vind op onderwerp