Studenten survival tips 4# Hoe zoek je een bijbaan in Amsterdam?

Studenten survival tips 4# Hoe zoek je een bijbaan in Amsterdam?

Studiefinanciering en studentenleningen mogen dan heel handig zijn als je in financiele nood bent, een bijbaan of studentenwerk is nog altijd een van de beste manieren om extra inkomsten te genereren. Daarom is tip 4 van de studenten survival guide: zoek leuk, relevant en interessant werk.


Waar begin ik met het zoeken naar een bijbaan?
Als student is het slim om een bijbaan te zoeken in de omgeving waar je studeert of woont, bijvoorbeeld in Amsterdam, Den haag, Utrecht, of elders. Als je een bijbaan zoekt is het verstandig je reistijd te beperken om meer uren te kunnen werken, ook al heb je een ov-jaarkaart. Tenzij je natuurlijk betaald wordt voor die reisuren!

Wat voor bijbaan kan ik zoeken?
Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw wensen. Maar verstandig is wel om een bijbaan te vinden die een relatie heeft met je studie. Daarnaast is het belangrijk dat je je werkuren kan indelen naar jouw behoefte. Heb je veel tijd over naast je studie, dan zou parttime werken mogelijk een goede manier zijn om bij te verdienen. Heb je een zware studielast en weinig tijd over? Dan kan een flexibele bijbaan of een bijbaan als oproepkracht wel eens goed van pas komen. Een bijbaan die een zekere relatie met je toekomstige carrière of je huidige studie heeft, kan je helpen. Zo doe je bijvoorbeeld meer relevante werkervaring op en kun je dit op je CV vermelden. Maar ook bijbanen die niet direct een relatie met je studie hebben, kunnen nuttig zijn. Zo kan een bijbaan in de horeca op je CV laten zien dat je flexibel bent, kan presteren onder stress en hard werkt. Immers is een bijbaan in de horeca leuk, maar niet voor iedereen!

Enkele voorbeelden voor relevante bijbanen in jouw studierichting:

Studie rechten -> Administratie of receptiewerk bij een advocatenkantoor of deurwaarder

Sociale studies (pedagogiek, sociale wetenschappen, etc)-> medewerker kinderdagverblijf, administratief medewerker bij een non-profit organisatie, vrijwilligerswerk

Commerciële studie-> sales medewerker, callcentermedewerker, inbound/outbound verkoper, maar ook marketingassistent, receptiewerk bij een reclamebureau

Hotelschool, hotelmanagement, leisure, etc -> Bijbaan horeca, of receptiewerk in een hotel

Waar vind ik die bijbaan?
Bij het zoeken naar een bijbaan kun je beginnen met het rondvragen binnen je kring van familie en vrienden en kennissen. Natuurlijk zijn er verschillende andere manieren om een bijbaan te zoeken, zoals via De Werkstudent of direct bij de werkgever. Wil je direct een vacatureoverzicht van de nieuwste bijbanen in Amsterdam? Kijk dan alvast bij deze vacatures.


Hoeveel ga ik verdienen?

Dit is heel afhankelijk van de functie die je gaat uitoefenen. Uiteraard verdien je minimaal het minimumloon dat hoort bij jouw leeftijd. Raapleeg het overzicht hier.

Vind op onderwerp