Studentenrecept: erwtensoep

Studentenrecept: erwtensoep

Bij een gevoelstemperatuur van -15 hoort bij de avondmaaltijd verwarmende, vullende echte winterkost. Wat is nu lekkerder bij een meteorologische ijskoude winteravond dan erwtensoep?

Studentenrecept erwtensoep

Traditionele snert maak je met de volgende ingrediënten. Natuurlijk kun je naar gelang je budget dingen weglaten of toevoegen, zoals de spek of rookworst. Eventueel vervang je de rookworst met een vegetarisch product (zoals gerookte tofu).

Ingrediënten
Voor 4 a 5 personen
500 g gedroogde spliterwten
2,5 liter water
De volgende ingrediënten wisselen in hoeveelheid:
varkensvlees zoals spek, karbonade, schenkel, Krabbetjesknolselderij of bleekselderij
Rookworst
Winterwortel
Aardappel
Prei
Ui
Zout
Peper


Bereidingwijze
Was de spliterwten zeer goed tot er geen stof meer vanaf komt en zet ze op met het water en het vlees (behalve de rookworst). Schep als het kookt af en toe het schuim van de soep af met een schuimspaan. Laat de soep ongeveer drie kwartier koken. Als een groot stuk vlees is toegevoegd moet dit uit de soep worden gehaald, kleingesneden en eventueel bot verwijderd. Het kleingesneden vlees gaat weer terug in de pan. Snijd alle groenten vrij grof.

Voeg de gesneden groenten toe en laat de soep verder koken totdat alles heel zacht is geworden, dat wil zeggen tenminste nog een half uur. Proef de soep halverwege en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg vijf minuten voordat de soep klaar is de in plakjes gesneden rookworst toe.

Vind op onderwerp