Studentondernemers Teun, Mick en Maarten - 'Pleintje'

Studentondernemers Teun, Mick en Maarten - 'Pleintje'

Buitenspelen is voor kinderen fysiek en mentaal belangrijk. Tegenwoordig spelen kinderen echter vooral op hun spelcomputer en smart phones. Teun, Mick en Maarten hebben een de app ‘Pleintje’ ontwikkeld zodat kinderen samen buiten gaan spelen.



Teun Latour vertelt in dit interview over hun onderneming die ze tijdens hun minor ondernemerschap aan de HvA hebben opgezet.


“Wij willen verandering brengen in het ‘hangen’ binnenshuis en hebben de technologie die de kinderen toch al gebruiken ingezet. De app ‘Pleintje’ stimuleert persoonlijke interactie want je speelt de spelletjes met meerdere personen echt buiten op het schoolplein, vandaar ook onze naam. De app is er enkel om met elkaar af te spreken en de spelletjes uit te kiezen. Je kunt ook scores invoeren.

Risico’s van online bezigheden
Meerdere onderzoeken, inclusief ons eigen panelonderzoek bij 100.000 mensen dat in samenwerking met GFK (marktonderzoeksinstituut) is uitgevoerd, geven de risico’s van te veel schermtijd en te weinig buitenspelen weer. Kinderen zijn tegenwoordig gemiddeld 3,6 uur per dag online.
Het is ernstig dat jonge kinderen een achterstand oplopen op fysiek gebied.

Zo is er een verhoogde kans op bijziendheid en een achterstand in de motorische ontwikkeling, dus springen, balanceren en draaien gaat moeilijker.
De lenigheid, kracht en coördinatie die niet goed ontwikkeld worden, geven gezondheidsklachten op oudere leeftijd. Minder bewegen leidt ook tot mentale klachten als neerslachtigheid, stress, vermoeidheid en een slechter concentratievermogen.

De app ‘Pleintje’
Met gamificatie geven we de huidige generatie het plezier, dat wij vroeger als kind beleefden, terug. We geven kinderen een reden om naar buiten te gaan door genoeg buitenspellen aan te bieden waarmee je punten kunt verdienen. Die punten kunnen weer worden ingezet om jouw avatar te transformeren.

Avatar upgrade is momenteel een grote trend in de gamewereld. Dat kun je ook zien bij het populaire spel Fortnite. Het geeft een kick om jouw avatar en andere gamekarakters te zien evalueren. Dit zal er ook aan bijdragen dat je met de app niet zomaar uitgespeeld bent.

Teamwork
In onze samenwerking hebben we een natuurlijke rolverdeling. Mick is een goede spreker. Hij richt zich op het werven van partners en investeerders zodat we de app tot een succes kunnen maken. Hij weet precies hoe we ons als bedrijf naar buiten moeten brengen. Maarten heeft zich vooral op het ontwerpen en het design gericht en ik onderzoek hoe we onze vervolgstappen gaan realiseren. Daarbij heb ik nauw contact met de app-ontwikkelaar zodat we veranderingen snel kunnen doorvoeren. Het is de operationele kant van de onderneming.

Struikelblok
De grootste uitdaging was om ons concept te realiseren want we zijn zelf geen applicatieontwikkelaars. Daarnaast zijn tijd en planning uitdagingen.

Ondernemerskwaliteiten
Als ondernemer is het belangrijk dat je plezier hebt in je bezigheden en in jezelf gelooft: met vurigheid en lef kies je makkelijker je eigen weg. Creëer voor jezelf een duidelijke visie en doe het gewoon.



Non-profit en commercieel
De app is gratis voor kinderen, dat moedigt het gebruik aan. Wel zouden we voor de ouders GPS-tracking willen aanbieden voor een klein bedrag per maand. Dat is een optie voor ouders die hun kind willen volgen tijdens het buitenspelen.

Ondernemen of kantoorwerk
Ik zie mezelf niet graag van negen tot vijf op kantoor. Zelf ondernemen is niet makkelijk omdat je altijd wel met tegenslagen te maken krijgt. Van de andere kant leer je daar veel van en die ervaring kun je weer inzetten in een volgend project. Ik wilde altijd al iets opzetten en had dit voor geen goud willen missen.

Ambities
We gaan dit jaar online met een nieuwe versie en willen pilots draaien bij scholen en gemeentes. Daarnaast ontwikkelen we attributen die kinderen kunnen gebruiken tijdens de spelen. We zijn een samenwerkingsverband gestart met voetbalclub Sparta Rotterdam en de maatschappelijke vertakking daarvan ‘De Betrokken Spartaan’. We gaan met hen het prototype ontwikkelen. Deze zal in de zomer van 2020 werkbaar zijn en zullen wij op Rotterdamse pleinen de app gaan testen.”

www.pleintjebuitenspelen.nl

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl
Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!

Vind op onderwerp