Suzanne van Straaten – Sprinklr

Suzanne van Straaten – Sprinklr

Suzanne van Straaten is founder van Sprinklr; dé webshop waar je moet zijn voor biologische tuin- en kamerplanten. Al deze planten zijn puur natuur en zonder gif gekweekt. In dit interview vertelt Suzanne haar verhaal en neemt ze je mee in de groene wereld van Sprinklr.

"Sprinklr is ontstaan vanuit de behoefte om steden te vergroenen door het aanbieden van biologische planten. Toen ik mijn bedrijf startte in 2016 ging ik er eigenlijk vanuit dat alle planten biologisch waren. Echter kwam rond die tijd het onderzoek ‘Gifplanten in het tuincentrum’ van Greenpeace uit.

Het onderzoek ging over pesticiden gebruik op planten en het effect daarvan op insecten. Zo werd er in dit onderzoek en in een later onderzoek van 2017 aangetoond dat op 81 van de 84 planten schadelijke stoffen waren aangetroffen voor insecten. Dit heeft dus negatieve impact op je omgeving in je tuin, maar ook op de kwekerij. Of in het geval van bloembollen op onze bodem.

Dat moet anders dacht ik. Natuurlijk zijn er sindsdien absoluut verbeteringen in het kweekproces gemaakt. Ik geloof zeker dat iedereen ervan geschrokken is. Het feit blijft dat je nog steeds alleen van biologische planten zeker weet dat er geen gif gebruikt is.

Én nog steeds is het aanbod biologische planten zo ontzettend klein. Voor kamerplanten is het echt nihil en voor tuinplanten waren het vooral kleinschalige kwekers. De logistiek daaromheen was ook nogal ingewikkeld.

Daar hebben wij onze uitdaging van gemaakt. Samen proberen we met Kwekerij Verhoeven biologische planten echt ‘mainstream’ te maken. We willen vooral dat iedereen die planten koopt zichzelf de vraag stelt: waar komt deze plant vandaan? Én wat zit erop?

Bio planten aan huis
Bij Sprinklr verkopen we via onze webshop biologische tuinplanten en duurzame kamerplanten. Zo bezorgen we de planten bij je thuis. Én helpen we je met het onderhoud middels tips & tricks over hoe je de planten moet verzorgen. Al onze planten zijn puur natuur en duurzaam groen.

Het belang van biologische planten is nog niet bekend genoeg. Een misvatting is dat het biologisch is, of ‘wel goed is’ omdat het een plant is. Én die is al groen. Maar kwekerijen zijn ook fabrieken. Dat is ook gewoon een industrie met gigantische bedrijven en ook enorme monoculturen.

Er wordt gekweekt met veel energie (licht en warmte) en met veel chemische middelen zodat ieder plantje er exact hetzelfde uitziet, precies zoals de klant wil en het in bloei is als je het koopt.

Ik zou willen dat mensen die in maart in een bouwmarkt viooltjes in bloei zien denken: he hoe kan dit? Het is toch veel te koud geweest? Dit moet heel veel energie hebben gekost. Bij Kwekerij Verhoeven wordt in de open lucht gewerkt en niet in afgesloten kassen.

Dat betekent dat de planten echt aan ons Hollandse klimaat gewend zijn. Op het oog zijn het minder perfecte planten, maar de wortels die zijn zoveel steviger. Én daar gaat het met name bij vaste planten om. Stevige wortels geven grote kans op succes om jaar na jaar te bloeien en te groeien.Ups & downs
Momenteel gaat het nu erg goed met Sprinklr en bestaan we alweer 4 jaar. Toch hebben we ook onze ups & downs gehad. Lees hier onze blog over de ups & downs van het afgelopen jaar. Ondanks de tegenslagen hebben we in 2020 wel 2x zoveel impact gemaakt als in 2019.

Zo zijn we nu ook onafhankelijk van financiering. Verder is onze boodschap op het gebied van biologische planten zoveel meer bekend aan het worden. Dit alles bij elkaar is voor Sprinklr zeker een groot succes.

Tip voor startende ondernemers
Ga, probeer en als je er echt in gelooft: zet door. Ik had op 10 momenten kunnen stoppen, maar geloofde er zo in dat we iets belangrijks aan het doen waren, dat ik iedere keer toch heb doorgezet.

Dromen & ambities
Mijn droom is dat biologische kweek nog veel groter wordt, dat er meer kwekers biologisch gaan kweken. Én dat kwekers die nu biologisch kweken nog groter worden. Het liefst dat biologische planten het nieuwe normaal zijn en dat daardoor iedereen op zijn eigen vierkante meters iets positiefs kan doen voor biodiversiteit."

www.sprinklr.co
www.instagram.com/sprinklr.co/

Vind op onderwerp

AMSTERDAM DUURZAAM ONDERNEMEN