Telefoongebruik verminderen? Volg deze 3 stappen

Telefoongebruik verminderen? Volg deze 3 stappen

Zit jij (te) vaak op je telefoon?  Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld zo’n 2 uur en 15 minuten per dag op onze telefoon zitten. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller bent afgeleid en minder focus hebt. In dit artikelen delen we daarom in drie stappen hoe jij jouw telefoongebruik kan verminderen. 


Stap 1: Analyseer jouw telefoongebruik

Staat jouw telefoon altijd op stil en zie je geen inkomende meldingen? Of staan jouw notificaties aan en pak je telkens jouw telefoon als er een melding binnenkomt? De eerste stap is namelijk om na te gaan hoe vaak jij je telefoon gebruikt. 

Tegenwoordig zijn er apps die jouw telefoongebruik kunnen bijhouden. Zo zie je met de app Moment hoe vaak je je telefoon op een dag gebruikt en voor hoelang (alleen voor Iphone-gebruikers). Quality Time is ook een optie. Met deze app ontvang je zelfs statistieken over welke apps je precies gebruikt. Op deze manier kun je zien of een app nuttig is of juist niet. 

Het is goed om inzicht te hebben in jouw telefoongebruik. Zo weet je hoe vaak je eigenlijk jouw telefoon gebruikt, nodig en onnodig. Met zo’n overzicht word je hier ook sneller van bewust. Als je jouw telefoongebruik in kaart hebt, dan kun je verder gaan met de volgende twee stappen. 

Stap 2: Bepaal wat wel/niet belangrijk is 

Op basis van stap één ga je in deze stap bepalen wat voor jou wel en niet belangrijk is. Vraag jezelf af of het nodig is om bepaalde apps op jouw mobiel te hebben of dat je hier ook jouw laptop voor kan gebruiken.  

Zijn er bijvoorbeeld apps die jou alleen maar afleiden van werk? Verwijder deze dan. Wist je namelijk dat het zo’n 25 minuten kan duren voordat je weer terug in een werkflow zit. In stap twee ga je dus bewust apps verwijderen. 

Zo krijg je ook geen notificaties meer en ben je minder sneller geneigd om je mobiel te pakken bij een inkomende melding; minder apps zorgen ook voor minder afleiding. 

Stap 3: Start met verminderen

In de laatste stap start je met het verminderen van jouw telefoongebruik. Plan voor jezelf momenten in dat je jouw mobiel mag gebruiken. Bijvoorbeeld na het afronden van een taak. Je kunt hier ook zelf bewust mee omgaan en om de zoveel minuten of uur een wekker zetten. 

Heb je ook wel eens gehoord van app-blockers? Dit zijn ideale apps waarmee je bepaalde websites of apps blokkeert. Stel een tijd in en gedurende die periode zijn deze apps niet beschikbaar. Zo houd je focus en raak je minder snel afgeleid. 

Wat ook helpt is om de kleuren uit je scherm te verwijderen. Pas dit aan in je instellingen en kies bijvoorbeeld voor grijstinten. Op deze manier maak je je telefoon als het ware minder aantrekkelijk. 

Extra tips: De app Forest helpt je om op een leuke manier gefocust aan het werk te gaan. Je kunt namelijk virtueel een eigen bos planten. Hoe langer je werkt, hoe mooier je bos eruitziet. 

Kun je extra hulp gebruiken? Met de Nederlandse app Yona krijg je je eigen buddy. Je wordt persoonlijk geholpen en eventueel aangewezen op jouw telefoongebruik (alleen voor Android).  

Met bovenstaande stappenplan verminder je je telefoongebruik in maar liefst drie stappen. Zo houd je tijd over en zit je minder vaak op je telefoon; weer een manier om slimmer aan het werk te gaan.

Vind op onderwerp