Thuiswerken doe je zo

Thuiswerken doe je zo

Moet jij nu ook plots thuis werken vanwege de corona-uitbraak? Én weet je niet zo goed hoe je dit het best kan aanpakken?

Niet getreurd; speciaal voor alle thuiswerkers, en met name beginners, hebben wij de volgende gouden tips op een rijtje gezet. 

Tip 1. Creëer een optimale thuiswerkplek 

Je vertrouwde werkomgeving op kantoor is nu ingeruild voor een plek ergens in huis. De keuze is nu aan jou om te bepalen waar en hoe je werkt. Pas jouw werkplek aan op je eigen behoeften. Zorg in ieder geval voor een stevige (bureau)stoel en zit aan een bijpassende tafel. Op deze manier kun je recht achter je computer dan wel laptop zitten; de zogenoemde arbo-proof werkhouding.

Creëer daarnaast ook voldoende daglicht op je thuiswerkplek. Kies voor een plek bij grote raam-oppervlakken of bij zonwering. Dit zorgt voor een betere concentratie én een opgewekter humeur. Ondertussen kun je ook wat extra vitamine D pakken; vooral nu het zonnetje schijnt en je zo min mogelijk naar buiten mag.

Tip 2. Start de dag fris 

Thuiswerken heeft als voordeel dat je geen rekening meer hoeft te houden met reistijd. Je gaat immers thuis aan de slag en hebt (als het goed is) meer tijd over in de ochtend. De gedachte om vanuit bed in je pyjama te werken is verleidelijk. Aanrader? Nee, zeker niet. Het hangen in je nachtkleding kan een lui gevoel geven. Én dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Het beste is om te doen alsof je toch naar kantoor gaat. Maak je klaar en begin de dag fris & fruitig. Nu hoef je er niet all dressed up uit te zien. Doe een outfit aan waar jij je comfortabel in voelt. Als je maar voor de dag kan komen. Zo ben je altijd voorbereid op een onverwachte video call ;-)

Tip 3. Maak een planning

Om je thuiswerkdagen optimaal te benutten, is het aan te raden om een dagelijkse planning te maken. Helemaal als je als ouder zijnde nu thuis zit met kinderen. Maak de planning wel haalbaar en wees realistisch naar jezelf toe. Je kan minder productief zijn én vooral als de kinderen erbij zijn.

Plan vooral niet te veel op een dag. Werk in ieder geval de belangrijkste taken als eerst uit. Blijf rustig als het even niet loopt zoals het zou moeten; raak vooral niet gefrustreerd. Meer dan je best kun je in deze situatie niet doen.

Tip 4. Plan pauzes in 

De grootste valkuil van thuiswerken kan zijn dat je klusjes in huis gaat doen. De gedachte is vaak dat ze toch zo gedaan zijn. Hoewel dit logisch klinkt, kan dit toch werken als stoorzender op je werkzaamheden.

Houd daarom ook thuiswerken en alle huishoudelijke activiteiten zoveel mogelijk gescheiden. Wil je toch werken en ondertussen het huishouden doen? Blok dan voor jezelf (korte) pauzes in. Net zoals op kantoor, waar je een koffie break houdt of een praatje maakt met je collega, kun je in dit geval even de vaatwasser uitruimen of de was ophangen.

Voor alle thuiswerkers; houd vol! Met bovenstaande tips kom je vast en zeker de komende thuiswerkdagen door. Én wie weet raak je er straks zo aan gewend dat je niet meer naar kantoor wil ;-)

Vind op onderwerp