Timo Sorber – Geweldig Gewei

Timo Sorber – Geweldig Gewei

Portret- en reportagefotograaf Timo Sorber is de creator achter Geweldig Gewei; ontstaan door een wandeling in het park. Sindsdien is Timo altijd op zoek naar bijzonder takken. Om hier weer een eigen creatie van te maken. Lees in dit interview meer over zijn verhaal en laat je inspireren.

“Zeven jaar geleden liep ik met mijn hond door het Oosterpark in Amsterdam. Hij kwam met een tak aanlopen die erg op een gewei leek. Dit kon natuurlijk helemaal niet. Toch nam ik de tak mee naar huis. Op een avond in bed kwam ik tot het idee om van deze tak twee helften te maken. Met de gedachte dat dit zo misschien wel bijna een echt gewei wordt.

Dit pakte best leuk uit. Het gewei hing ik op in huis. Anderen viel het gelijk op als ze binnen kwamen. Vaak bleven ze ook lang kijken naar dit vegetarische gewei. Als fotograaf besloot ik om nog vijf andere takken te zoeken. Hier maakte ik vervolgens weer geweien van voor bij andere mensen thuis die een bijzonder interieur hebben.

Met als doel om er een fotoserie van te maken voor bijvoorbeeld een woonblad. Mensen wilde deze geweien houden en voor ik het wist kon ik niet meer normaal door de natuur lopen zonder op zoek te gaan naar takken die de potentie hadden om een gewei te worden. Geweldig Gewei was geboren. 

Van tak naar gewei
Mijn tijd verdeel ik een beetje tussen mijn werkzaamheden als fotograaf en Geweldig Gewei. Voor Geweldig Gewei ben ik altijd op zoek naar bijzondere takken: tijdens hardlopen of bij het uitlaten van de hond. Zelfs als ik een bijzondere boom zie vanuit de auto, dan rijd ik er even voor om.

Het proces van tak naar gewei bestaat uit drogen, het splitsen, het schuren, monteren en het behandelen van het hout. Vervolgens krijgen alle geweldige geweien een eigen naam. Én een verhaal met hun eigen avontuur, want een geweldig gewei word je niet zomaar ;-).

Nieuw leven
De meeste takken die ik gebruik vind ik gewoon in Amsterdam. In de parken en straten van onze hoofdstad staan zoveel verschillende bomen met oorsprongen uit veel verschillende landen. Als je goed kijkt is het zeker een paradijs voor de bomen. Takken die in de stad op de grond vallen hebben vaak geen lang leven meer.

Hoogstwaarschijnlijk worden deze takken opgeruimd om ergens als brandstof te dienen. Maar als ik ze op tijd vind dan krijgen ze een nieuw leven; een leven die wellicht nog wel 100 jaar door kan gaan als geweldig gewei. Zo gebruik ik ook alleen maar takken die al uit bomen zijn.

Go with the flow
Geweldig Gewei zie ik als ontspanning. In mijn werk als fotograaf kom ik al vaak genoeg in contact met deadlines, verantwoordelijkheid en druk. Bij Geweldig Gewei moet het allemaal lopen zoals het loopt. Ik maak wat ik kan maken en grote productie wil ik dan ook niet. Soms vragen mensen wel eens voor een specifieke vorm of vraagt een winkel voor een groot aantal.

Het moeilijkste is misschien wel het vinden van de juiste tak. Dit lukt zeker ook niet altijd en vooral niet als daar druk opstaat. Eigenlijk maak en zoek ik geweldige geweien dus op mijn manier. Zelden doe ik dit met druk van een opdrachtgever. Om deze reden heb ik eigenlijk nog geen dieptepunten ervaren.Bijzonder creatie, mooi gevoel
Ik vind het geweldig als mensen mij achteraf foto’s sturen van hoe het met hun geweldige gewei gaat. Soms hebben mensen het gevoel dat ze hun geweldige gewei even moeten begroeten als ze thuiskomen of dat hun geweldige gewei echt het middelpunt van het huis is. In mijn ogen hebben ze dan echt iets bijzonders en dat geeft mij weer een mooi gevoel.

Verder vind ik het ook heel gaaf dat er al best wat geweien de wereld over zijn gegaan: Amerika, Australië en verschillende Europese landen. Ook zoek ik zelf altijd geweldige geweien op tijdens mijn reizen. Zo hangt er bij ons thuis een geweldig gewei uit Zuid-Korea en New York.

Tips voor startende ondernemers 
Toen ik 18 jaar was bedacht ik dat ik fotograaf wilde worden. Bijna alle fotografen die ik toen ontmoette, raadden dit af omdat er geen droog brood mee te verdienen was. Als ik naar ze had geluisterd, dan was ik wel heel dom geweest.

Kijk waar je eigen kracht én vooral passie ligt.  Als je iets hebt waar je helemaal in op kan gaan, dan kun je niet verliezen. Mocht het toch niets worden dan heb je het tenminste wel geprobeerd. Dit kun je jezelf later dan nooit verwijten.

Dromen & Ambities
Nooit stil zitten en altijd creatief om je heen kijken. In de toekomst wil ik dit zeker blijven voortzetten.
Voor mijn werk als fotograaf maar ook voor Geweldig Gewei.

www.geweldiggewei.nl
www.timosorber.nl

Vind op onderwerp

AMSTERDAM DUURZAAM ONDERNEMEN