Tips voor het nieuwe reizen

Tips voor het nieuwe reizen

Vanaf nu gaat het er anders aan toe in het openbaar vervoer. Al meer dan een week is het reizen met een mondkapje verplicht.

Het ‘nieuwe reizen’ is wennen maar wordt wel het nieuwe normaal. Maak jij binnenkort gebruik van het ov? Dan helpen wij jou graag op weg met onderstaande tips.

Tip 1. Drielaags mondkapje

Wie online zoekt naar mondkapjes, komt verschillende soorten tegen: van wegwerp, katoenen tot aan zelfgemaakte varianten. Maar waar moet een mondkapje nou precies aan voldoen?

Een éénlaags masker is in ieder geval een echte no-go, want die werkt voor maar 10% effectief. Koop een mondkapje die uit meerdere lagen bestaat: het liefst drie. Dit biedt namelijk weerstand tegen spetters en het filtreert beter. Let op dat je mondkapje niet al te veel lagen bevat. Je moet natuurlijk nog wel goed kunnen blijven ademen ;-)

Zelf kun je natuurlijk ook een eigen mondkapje maken. Ben jij dit van plan? Volg dan hier het voorbeeldinstructie van de Rijksoverheid. Extra tip: Gebruik tussen twee lagen stof een driedubbele laag keukenpapier, want dit heeft een filterende werking.

Tip 2. Wees goed voorbereid 

Probeer het masker van tevoren uit. Zo weet je zeker dat de pasvorm goed is. Zorg ervoor dat het mondkapje zo goed mogelijk aansluit op je gezicht. Bedek hierbij goed je neus, mond en kin.

We weten allemaal dat we onze handen vooral nu goed moeten wassen. Je raadt het al wel: Was ook je handen extra goed voordat je het mondkapje op doet. Raak bij het op doen alleen het elastiek aan. Dus niet je gezicht en de binnenkant van je masker. Én blijf er tijdens jouw reis zoveel mogelijk van af.

Was je handen na het afdoen van het mondkapje. Houd een plasticzak of boterhamzak bij de hand. Én stop het gebruikte masker hierin. Op deze manier berg je het mondkapje op een correcte manier op.

Extra tip: Neem voor de zekerheid meerdere mondkapjes mee. Als een mondkapje namelijk nat wordt, dan helpt het al niet meer.

Tip 3. Zorg voor de mondkapjes

Wegwerp mondkapjes, de naam zegt het eigenlijk al: na eenmalig gebruik kun je ze gelijk weggooien. Hoe zit dit dan met andere soorten mondkapjes zoals katoenen? De tip is om zulke maskers dagelijks te wassen op 60 graden met alleen wasmiddel en geen wasverzachter.

Bewaar het masker vervolgens zo steriel mogelijk zoals in een schoon afgesloten bakje of zakje. Wat je natuurlijk ook kan doen is om meerdere mondkapjes te halen. Zo kun je ze afwisselen en draag je niet elke keer dezelfde. Dit scheelt natuurlijk ook weer wassen.

Vanuit de overheid geldt nog wel steeds de regel: Reis alleen als het noodzakelijk is met het openbaar vervoer. Is dit bij jou het geval? Dan weet je wat je met bovenstaande tips moet doen. Ben jij er klaar voor om het ov te reizen?

Vind op onderwerp