Toen werd 'n mug opeens een olifant: de kunst van het relativeren

Toen werd 'n mug opeens een olifant: de kunst van het relativeren

Misschien herkenbaar: iets dat heel klein begint kan een week later opeens uitgegroeid zijn tot een groot probleem. Je collega die altijd de radio aan heeft en dan meezingt; opeens valt dat helemaal verkeerd. Hoe komt dat toch? Waarom hebben wij mensen de neiging om problemen steeds groter te maken, of beïnvloed te worden door mensen die ons wijs willen maken dat iets echt heel erg is? Je collega die moppert over je andere collega en ineens valt het je op: hij heeft het inderdaad niet zo druk als jij. Jij werkt veel harder. En hij zou nooit eens vragen of hij werk van je moet overnemen. En des te vaker je collega het tegen je zegt, des te meer je je eraan gaat irriteren. Maar heb je jezelf al eens afgevraagd of hij nooit overwerkt? Of zijn tijd anders indeelt? Misschien is het gewoon nog nooit bij hem opgekomen om te vragen of hij werk van je moet overnemen – weet hij wel dat je dat zou willen? En zit hij niet ’s avonds, thuis, nog te werken aan dat ene belangrijke stuk, waar hij overdag op kantoor niet de concentratie voor kon vinden? Omdat de radio hem afleidt, of omdat hij een open raam nodig heeft om te kunnen werken. De kunst van het relativeren is om voor jezelf te bepalen hoe jij iets beleeft. Maar ook: je inleven in anderen en fouten bij jezelf kunnen zoeken. Laat je niet gek maken door collega’s die de sfeer op de werkvloer willen verpesten door jou een verkeerd beeld te geven over anderen. Bedenk voor jezelf: hoe zou ik dat opgelost hebben? Hoe zou ik het doen? En is er misschien een goede reden waarom iemand anders een andere manier gebruikt dan ik? Is het probleem eigenlijk wel zo erg? Om te relativeren kun je de volgende tips opvolgen: - Wees je bewust van je eigen mening. Laat je niet beïnvloeden door anderen; - Bedenk of het probleem of de situatie zodanig ernstig is dat het jouw werk belemmert of negatieve emoties bij je opwekt. Zo ja, ga het gesprek aan. Zo nee, zet je er overheen; - Leef je in in je collega’s. Vraag je af of er niet een reden is waarom iemand zich zo gedraagt, misschien is er wel iets heel anders aan de hand. Praat erover.

Misschien herkenbaar: iets dat heel klein begint kan een week later opeens uitgegroeid zijn tot een groot probleem. Je collega die altijd de radio aan heeft en dan meezingt; opeens valt dat helemaal verkeerd. Hoe komt dat toch? Waarom hebben wij mensen de neiging om problemen steeds groter te maken, of beïnvloed te worden door mensen die ons wijs willen maken dat iets echt heel erg is?

Je collega die moppert over je andere collega en ineens valt het je op: hij heeft het inderdaad niet zo druk als jij. Jij werkt veel harder. En hij zou nooit eens vragen of hij werk van je moet overnemen. En des te vaker je collega het tegen je zegt, des te meer je je eraan gaat irriteren.

Maar heb je jezelf al eens afgevraagd of hij nooit overwerkt? Of zijn tijd anders indeelt? Misschien is het gewoon nog nooit bij hem opgekomen om te vragen of hij werk van je moet overnemen – weet hij wel dat je dat zou willen? En zit hij niet ’s avonds, thuis, nog te werken aan dat ene belangrijke stuk, waar hij overdag op kantoor niet de concentratie voor kon vinden? Omdat de radio hem afleidt, of omdat hij een open raam nodig heeft om te kunnen werken.

De kunst van het relativeren is om voor jezelf te bepalen hoe jij iets beleeft. Maar ook: je inleven in anderen en fouten bij jezelf kunnen zoeken. Laat je niet gek maken door collega’s die de sfeer op de werkvloer willen verpesten door jou een verkeerd beeld te geven over anderen. Bedenk voor jezelf: hoe zou ik dat opgelost hebben? Hoe zou ik het doen? En is er misschien een goede reden waarom iemand anders een andere manier gebruikt dan ik? Is het probleem eigenlijk wel zo erg?

Om te relativeren kun je de volgende tips opvolgen:

- Wees je bewust van je eigen mening. Laat je niet beïnvloeden door anderen;
- Bedenk of het probleem of de situatie zodanig ernstig is dat het jouw werk belemmert of negatieve emoties bij je opwekt. Zo ja, ga het gesprek aan. Zo nee, zet je er overheen;
- Leef je in in je collega’s. Vraag je af of er niet een reden is waarom iemand zich zo gedraagt, misschien is er wel iets heel anders aan de hand. Praat erover.

Vind op onderwerp