Wil jij ook betaald worden om naar de dikste Festivals te gaan?

Wordt festivalmedewerker! Lees verder

Toetsie Zwitserlood - De Amsterdamsche Zeepfabriek

Toetsie Zwitserlood - De Amsterdamsche Zeepfabriek

Natuurlijke, op ambachtelijke wijze gemaakte, heerlijk ruikende zeepjes vind je bij De Amsterdamsche Zeepfabriek in Oost. Toetsie Zwitserlood laat zien hoe je een bedrijf runt met zorg en liefde voor de natuur, het team en het product.  Wil je meer weten over haar zienswijze en de biologische zeepjes, lees het in dit interview.

“Amsterdam heeft een rijke historie als het om zeepziederijen gaat met een bloeiperiode in de 17e en 18e eeuw. De van oorsprong gebruikte hennepzaadolie wordt ook nu door de Amsterdamsche Zeepfabriek als één van de basisoliën gebruikt.

Van zorg naar zeep
Renske Gras werkte in 2012 als psychiatrisch verpleegkundige. Wanneer na een aantal weken de intensieve begeleiding voorbij is, zijn psychiatrische patiënten weer op zichzelf aangewezen. Die stap is te groot. Zij bedacht daarom een werkplek waar deze mensen een dag in de week vrijwillig kunnen komen werken in hun eigen tempo en gebruik makend van hun specifieke kwaliteiten: De Amsterdamse Zeepfabriek. Als het je goed doet, ben je welkom te komen.

Renske schreef een businessplan en samen trokken we fondsen aan, zoals Stichting Doen, de woningbouwvereniging en Stichting Dichter Bij Huis. We gingen samenwerkingsverbanden aan met onder andere bierbrouwerij Prael en een vriend zorgde voor een sociale lening.

Zelf kom ik uit de jeugdzorg. Wegens bezuinigingen in 2014 en veranderend beleid heb ik sindsdien met Renske De Amsterdamsche Zeepfabriek vormgegeven die in januari 2015 van start ging. Sinds juli 2015 leid ik de zeepfabriek omdat er geen twee betaalde banen uit te halen zijn, niet eens één volle baan.Olie en zeep
Onze zeep wordt gemaakt van biologische, duurzame oliën en vetten.
De meeste oliën en vetten nemen we af van importeur NHR in Brighton.
Zij zijn gecertificeerd specialist in etherische oliën en basis oliën en werken met biologische planten en kruiden.

Binnenkort nemen we de cacaoboter van Chocolatemakers af en de olijfolie via een vriendin van een coöperatie uit Spanje. Aandacht en zorg voor het milieu en de telers heeft een hoge prioriteit bij ons. Wanneer je dat naleeft volgt de rest vanzelfsprekend.

Er zijn zes soorten zeep met als basis kokosolie, olijfolie, shea boter, cacaoboter, hennepzaad olie, ricinusolie en kokosolie.
  • Kwiekzeep: Voor een verkwikkende start van de dag. Een zeep rijk aan kruiden met onder andere salie, rozemarijn, citroen en eucalyptus.
  • Sjokozeep: Een romige, schuimende zeep vol cacaoboter en -poeder. Met de frisse geur van sinaasappel, lavendel, echte vanille én een snufje cederhout.
  • Zwierzeep: Sierlijke zeep met een warme, kruidige geur bestaande uit vanille, citroengras, kardemom en basilicum. 
  • Zuipzeep: Fris-kruidige zeep met gember, citroen en koriander. Heerlijk schuimend en weldadig. Gemaakt met bier van brouwerij de Prael!
  • Leutzeep: Koffie als basis. Fris en exotisch door de combinatie van lemongras, patchouli en zwarte peper. Door de toegevoegde kokosras is het een heerlijke scrubzeep.
  • Papzeep: Havermout als basis. Met etherische kaneelbadolie, sinaasappelolie, lavendelolie en benzoëolie is het een milde scrubzeep waarin kokosolie, olijfolie en sheabutter zijn verwerkt.
Lastig
Ambachtelijke zeep is tegenwoordig een hype. Er zijn genoeg bedrijven die doen alsof ze helemaal natuurlijk of biologisch zijn, maar in werkelijkheid dat niet zijn. Deze manier van werken zit me soms dwars. De zepen van de Amsterdamsche Zeepfabriek zijn gemaakt van biologische oliën, vetten, kruiden, specerijen en etherische oliën.

Onze zeep is puur en natuurlijk: gemaakt op een eerlijke manier. We verkopen geen gebakken lucht en we hanteren een eerlijke prijs. Het is mijn missie uit de competitie te blijven en te staan voor onze fantastische zeep en de filosofie een plaats te bieden aan medewerkers die daar behoefte aan hebben.

Euforie
Ons eerste idee was om voor toeristen een prachtig Amsterdams souvenir te maken in de vorm van een lekker geurend zeepje. We dachten ook aan een winkeltje. Maar het bleek dat onze zeep bij Amsterdammers heel goed in de smaak viel. Dat was een leuke ontdekking: onze vaste klanten willen niet meer anders. Onze zepen zijn ook als kerstpakket te verkrijgen en ik geef workshops ‘zelf zeep maken’ waarin je alle kneepjes van het vak kunt leren.

De zeep en de nieuwe shampoobars zijn online te koop en daarnaast sta ik op verschillende markten zoals Pure Markt en Boeren & Buren. Op de website kun je zien wanneer de volgende markt is. Wil je onze werkplek zien? Onze zeep is te koop op donderdagen in De Amsterdamse Zeepfabriek, Amsterdam Oost.

Tip
Wanneer je bij het opzetten van je bedrijf niet meteen afhankelijk bent van omzet en verdiensten, is het makkelijker en beter vol te houden om de dingen te doen op je eigen wijze. Ik ben ervan overtuigd dat je dan andere keuzes maakt. Dit gun ik elke ondernemer. Zelf heb ik naast de zeepfabriek voor de maandelijks inkomsten een Bed&Breakfast.

Dromen & Ambities
Ik zou zo graag zien dat het concept van één ondernemer met vijf tot tien werkplekken overgenomen wordt in andere steden. De ambachtelijke, pure, natuurlijke zepen van de Amsterdamsche Zeepfabriek zal dan in meerdere steden in Nederland gekocht kunnen worden onder de naam van desbetreffende stad, goede afspraken in acht genomen.”

www.amsterdamschezeepfabriek.nl 

Deze blog maakt deel uit van de rubriek Eigen Baas. Ben jij ook een bedrijf aan het opzetten? Of heb je een bedrijf opgezet in Amsterdam als (student)ondernemer op een innovatie en duurzame manier? Of ken je iemand uit jouw omgeving? Laat het ons weten via pr@werkstudent.nl
Wie weet is jouw verhaal of van iemand uit jouw omgeving binnenkort hier te lezen op onze website!

Vind op onderwerp

ONDERNEMEN ZEEP NATUUR