Vera & Kay - HOUD Amsterdam

Vera & Kay zijn de gezichten achter HOUD Amsterdam. Naast hun fulltime baan hebben ze ook de stap genomen om van echt Amsterdams hout mooie, duurzame borrelplanken te maken. In dit interview vertellen ze er meer over, lees mee. 

“Al langere tijd waren we op zoek naar een grote borrelplank, een plank waar de schors nog aan zat. Ook vonden we het belangrijk dat de borrelplank gemaakt zou zijn van duurzaam hout. Dit bleek toch een lastigere zoektocht dan we hadden verwacht. Uiteraard zijn er wel borrelplanken te koop, maar we vonden niet dé borrelplank die we in gedachten hadden. 

Uiteindelijk kochten we zelf een stuk hout uit het Sarphatipark. We hadden dit stuk hout bewerkt tot een borrelplank. Hier waren we erg enthousiast over. Stiekem ook een beetje trots. Onze vrienden gaven aan dat ze graag een soortgelijke borrelplank wilden hebben: het zaadje was gepland. 

Met HOUD maken we borrelplanken van gekapt hout uit Amsterdam. We kiezen zelf het hout uit en maken hier, samen met een sociale werkplek, borrelplanken van. In het begin deden we alles met z’n tweeën. Alleen merkten we dat het niet langer meer haalbaar was. Daarom zijn we nu heel blij met onze samenwerking met de sociale werkplek. 

De toekomst van HOUD 
Naast het maken van borrelplanken zijn we ook bezig met de toekomst van HOUD. We denken na over waar we naar toe willen werken en wat we daarvoor nodig hebben. Zo zijn we dit jaar voor het eerst begonnen met het samenstellen van duurzame/lokale kerstpakketten. 

Ook hebben we dit jaar meegedaan aan Boost je Buurt: een programma voor impact ondernemers uit Amsterdam. Hier hebben we ontzettend veel geleerd van trainers en van andere impact ondernemers. Van dit programma kregen we ontzettend veel energie. 

De rol van duurzaamheid 
Wij leven bewust en daarom wilden we ook een bedrijf oprichten dat hiermee in lijn is. Zo worden alle borrelplakken gemaakt van lokaal hout. De gemeente Amsterdam kapt elk jaar zo’n duizenden bomen, bijvoorbeeld door ziekte of verbouwing. 

Door lokaal hout her te gebruiken blijft de CO2 in het hout opgesloten. Op deze manier voorkomen we ook het transport van hout. Hierdoor wordt het milieu minder belast. Het zou zonde zijn als we hout uit andere landen importeren, terwijl onze hoofdstad zelf al zoveel mooi hout heeft. Waar een wil is, is een weg 
We hebben niet zozeer een dieptepunt bereikt met HOUD. Op dit moment vinden we het wel lastig om de juiste doelgroep te bereiken, vooral online. Beiden zijn we geen marketeers en missen hierdoor deze expertise. We moeten hier nog de juiste werkwijze in vinden. 

Ons eerste succes is al dat we van start zijn gegaan met HOUD. Het klinkt suf, maar je onderschat jezelf vaak.  Zo hadden we niet verwacht dat we onze producten zouden verkopen. Ook zagen we het niet aankomen dat we voor een impact ondernemerscompetitie zouden worden uitgekozen. 

We zijn nu bijna een jaar bezig met HOUD en zijn ontzettend trots op wat we al neer hebben gezet. Daarnaast liggen onze producten in een wijnwinkel in de Pijp. Dit vinden wij natuurlijk erg gaaf. Allebei werken we fulltime en hebben toch HOUD op de wereld gezet; waar een wil is, is een weg. 

Tips voor startende ondernemers 
Onze tip is om het gewoon te doen. Ga van start en leer gaandeweg. Ook is het belangrijk om goed je aannames te checken. Wij merkten bijvoorbeeld dat we in het begin een bepaald beeld hadden van onze doelgroep. Onze gedachten bleken uiteindelijk niet geheel te matchen met de werkelijkheid. Daarom is het van belang om altijd je gedachten/aannames in de gaten te blijven houden door middel van onderzoek. Dromen & ambities 
Het zou fantastisch zijn als iedereen uiteindelijk borrelt van een duurzame borrelplank gemaakt van lokaal hout. Ook zijn we nu bezig met het samenstellen van (kerst)pakketten die bestaan uit duurzame/lokale producten. 

Het zou mooi zijn als HOUD op den duur ook duurzame & lokale borrelpakketten in haar standaard assortiment heeft. Zo willen we dat niet alleen de borrelplank maar ook de producten op de borrelplank duurzaam zijn. Voor ons in ieder geval een mooie droom om naar toe te werken.”

www.houd-amsterdam.nl/
www.instagram.com/houd_amsterdam/

Vind op onderwerp

AMSTERDAM DUURZAAM ONDERNEMEN