Waarmee scoor je tijdens en na een sollicitatie?

Waarmee scoor je tijdens en na een sollicitatie?

Een net CV en een goede sollicitatiebrief, het is vaak net niet genoeg om een job binnen te halen, zeker niet als er veel concurrenten zijn in jouw vakgebied. Wat kun je nog meer doen om positief op te vallen?

- Reageer niet op functies die geen overeenkomst met jouw profiel hebben. Reageer ook niet herhaaldelijk op dezelfde functies of door middel van een automatische CV-dienst die jouw Curriculum Vitae verspreidt. Hiermee verspil je de tijd van de recruiter en die van jezelf.

- Als je een gesprek met de betreffende recruiter hebt gehad, probeer dan ook social networks in te zetten om contact te houden. Refereer aan het prettige gesprek dat je hebt gehad of dank voor de informatie. Geef bovendien aan dat je van plan bent (binnen de aangegeven tijd voor de openstaande vacature) te reageren op de vacature.

- Geef niet alleen de (standaard) informatie die iemand vraagt, maar verpak deze informatie zodanig dat een recruiter op papier krijgt wat echt nodig is om een beslissing te maken.

- Maak geen “boodschappenlijstje” van je CV, gebruik geen opsommingen maar omschrijvingen die benoemen wat je bereikt hebt, persoonlijk dus.

- Let goed op de instructies voor het aanleveren van je CV en sollicitatiebrief. Weet in welk format deze aangeboden moeten worden en of die in een bijlage of in de e-mail moeten staan.

- Zoals altijd worden deze punten sterk benadrukt: schrijf zonder fouten en toegespitst.

- Gebruik de juiste trefwoorden om zowel online als databases vindbaar te zijn. Gebruik zelfstandige naamwoorden, geen werkwoorden. Dus project manager en niet “werken aan projecten..” Het eerste staat actiever en maakt je CV en sollicitatiebrief opvallend.

- Wordt niet te persoonlijk: noch in je schriftelijke, noch in je mondelinge uitingen. Wees to the point, zakelijk, vermijd verhalen over jezelf zonder directe relevantie voor de functie.

- Wees je bewust van je gedrag bij alle medewerkers die je van het bedrijf spreekt. Wees beleefd en onthoud hun namen en gegevens.
Dit kan later van pas komen en je maakt hiermee een goede start.

- Zet bovenaan je CV een persoonlijk profiel of een krachtige samenvatting van je belangrijkste skills en bereikte doelen. Hiermee heb je meer kans door de eerste selectie te gaan: het valt op.

- Vraag om vervolgstappen in een sollicitatieprocedure als het niet duidelijk is, hiermee kun je je verwachtingen op de realiteit afstemmen.

- Follow-up: houd zelf contact na het sollicitatiegesprek, bewaar visitekaartjes en schrijf een bedank-kaartje, e-mail, of als je binnen twee weken nog niks vernomen hebt, pleeg een telefoontje.

Vind op onderwerp