Waarom je CV mogelijk niet gelezen wordt...

Waarom je CV mogelijk niet gelezen wordt...

Een van de belangrijke tools om een sollicitatiegesprek binnen te halen is je CV! Word je maar niet uitgenodigd voor een gesprek? Lees hier waar het stuk loopt.


De mogelijke missers in je CV


Er zijn allerlei redenen waarom je de fase al voor de uitnodiging van een sollicitatiegesprek niet door komt. Dit kan te maken hebben met je opleiding, ervaring en vaardigheden. Toch komt het vaak aan op de indruk van je CV. Daar kan soms nog wat bijgespijkerd worden om jezelf beter te verkopen.
Op welke punten wordt een CV afgewezen of zelfs in de prullenbak gegooid?

* Je CV is niet toegespitst op de vacature
Er staat bijvoorbeeld veel irrelevante werkervaring in (bijbaantjes in de super, terwijl je voor een functie als manager solliciteert) en er staan geen skills benoemd die iets te maken hebben met de gewenste functie.
* Je CV wordt niet serieus genomen
Veel spelfouten, een onprofessionele foto, overdaad aan kleur zijn factoren die er aan kunnen bijdragen dat je CV regelrecht in de prullenbak belandt. Ook zeer persoonlijke verhalen, redenen van ontslag toegelicht of negatieve verhalen kunnen ervoor zorgen dat je geen professionele indruk wekt. Maar solliciteren is wel degelijk een zakelijke aangelegenheid. Stuur dan ook een net Curriculum Vitae!
* Je CV geeft geen inzicht
Als je veel verschillende soorten banen hebt gehad en diverse opleidingen hebt gedaan, dan krijgt een werkgever soms geen beeld van wat je eigenlijk kan. Kies dan voor een vaardigheden CV of wijdt in ieder geval een kort profiel bovenaan je CV aan jouw belangrijkste vaardigheden en ervaring. Zie dit als een manier om de beeldvorming van de werkgever die het leest, bij te sturen. Jij hebt wel degelijk invloed op hoe je overkomt op papier. Zorg dat je een helder beeld schept: wie ben je wat kan je voor een ander betekenen?
* Je CV bevat te weinig informatie
Soms is een CV een grote gatenkaas en is simpelweg te 'luchtig' om er iets mee te kunnen. Zorg voor voldoende informatie over je ervaring, vaardigheden, interessante nevenactiviteiten, taalvaardigheid, computerskills, bestuurservaring, etc! Geef een werkgever of recruiter voldoende informatie waar hij/zij mee uit de voeten kan.

Wil je meer informatie over de opbouw van je Curriculum Vitae? Lees hier verder voor het CV10-stappenplan.

Vind op onderwerp