Wat is een CV, In 10 stappen naar een succesvol Curriculum Vitae

Wat is een CV, In 10 stappen naar een succesvol Curriculum Vitae

Wat is een Curriculum Vitae (CV), wat staat er in en waar moet je op letten bij het maken van je CV? Wij helpen je graag op weg bij het maken van je eigen unieke CV. 

Wat is een CV?

Curriculum Vitae (CV) is de Latijnse benaming voor 'levensloop'. Puntsgewijs beschrijft het je personalia, opleidingen, werkervaring en capaciteiten. Je kunt het zien als een brochure over jezelf voor de werkgever. Daarmee is het hét document op weg naar een nieuwe baan. Hieronder vind je beschrijvingen hoe je een CV maakt in een stappenplan en ook vind je voorbeelden van CV's.

Aan de hand van het 10 stappenplan helpen wij je op weg bij het maken van een succesvol CV:
* het 10 stappen plan voor het maken van een CV

Hoe maak je een CV?

Een CV is zowel vacature- als persoonsgebonden. Er bestaat geen standaard CV. Pas de inhoud van jouw CV dus aan de gevraagde vacature aan. Let op de eisen die in de advertentie worden gesteld. Speel erop in, maar overdrijf niet.

De basis waar je op moet letten:
  • Houd je CV simpel; pas je CV aan op de functie waarop je solliciteerd. Maak gebruik van een duidelijk leesbaar lettertype. Een verzorgd CV komt beter over. Bijvoorbeeld: Solliciteer je echter bij een Internetbedrijf als Grafisch medewerker of bij een reclamebureau, maak je een mooie grafische weergave van je CV.
 
  • Wees beknopt, duidelijk, helder en direct. Noem alleen opleidingen, cursussen, softwarekennis, hobby's, referenties etc. die relevant zijn. Maximaal twee A4'tjes.
  • Werk naar het verleden toe (chronologisch). Vermeld eerst je laatst genoten opleiding, baan, etc.
  • Zorg dat je 'gaten' tussen banen kunt verklaren: wereldreis of persoonlijke omstandigheden.
  • Benadruk je sterke kanten. Presenteer jezelf op een positieve manier, maar wees niet arrogant. 
  • Let op type- of spelfouten. Laat je ouders of een vriend of vriendin het CV controleren.


Ligt je CV klaar om verzonden te worden naar je toekomstige werkgever? Upload eenvoudig je CV en laat je CV checken door onze experts.Vind op onderwerp