Nieuwe minimumlonen bekend

Minimumloon per 1 juli 2019
Grote loonstijging voor 18- t/m 21-jarigen.

Vacature beveiliger

Beveiliger Van Gogh Museum
Heb jij een diploma in de beveiliging en zou jij Nederlands bekendste museum willen bewaken?

Vacature administratief medewerker

Administratief medewerker
Ben jij enthousiast en gemotiveerd met goede skills in klantcontact en administratie?

Neem een tussenjaar

Is een tussenjaar iets voor jou?
Even een time-out: de pros en cons

Wat kost een uitzendkracht

Wat kost een uitzendkracht
Bij de inhuur van uitzendkrachten komen andere kosten kijken dan wanneer u als werkgever zelf personeel in loondienst neemt. Wat kost een uitzendkracht nu daadwerkelijk? Vaak wordt het brutoloon van een werknemer vergeleken met het uurtarief voor een uitzendkracht. Dit terwijl het uurtarief voor een uitzendkracht veel meer dan alleen het brutoloon is.

De kosten voor een uitzendkracht worden gevormd door een combinatie van verschillende (loon-)componenten.
Te denken valt aan: het brutoloon, de kosten voor sociale premies, verzekeringen en werkgeversbelastingen. Daarnaast berekent elk uitzendbureau kosten door voor de werving en selectie / planning van de uitzendkracht(en).

Wat is uitzendwerk?

Bij uitzendwerk werken drie partijen samen. De uitzendkracht, het uitzendbureau en het bedrijf (de inlener) waar de uitzendkracht werkt. De daadwerkelijke werkgever is het uitzendbureau. De werknemer / uitzendkracht heeft dus een arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau. Het uitzendbureau is de bemiddelaar tussen inlener (bedrijf) en uitzendkracht (persoon).

Met uitzendwerk wordt de terbeschikkingstelling van uitzendkrachten door uitzendbureaus aan werkgevers bedoeld. Het uitzendbureau werft mensen die op zoek naar (tijdelijk) werk zijn. De uitzendkracht schrijft zich tijdens een intakegesprek in bij een uitzendbureau. De uitzendkracht stelt zich ter beschikking om, na bemiddeling door het uitzendbureau, bij een inlener arbeid te verrichten.

De uitzendkracht is niet verplicht het aanbod van het uitzendbureau te aanvaarden, noch is hij verplicht tot het einde toe bij de inlener te blijven werken. De inlener mag van zijn kant de uitzendkracht ieder moment terugsturen naar het uitzendbureau. Het uitzendbureau ten slotte, kan de uitzendkracht geen werk garanderen.

Uitzendkracht uurtarief

Een uitzendkracht werkt bij de inlener, maar is juridisch gezien bij het uitzendbureau (De Werkstudent) in dienst. Dat betekent dat het uitzendbureau alle personeelskosten voor rekening neemt. De uitzendkracht wordt door het uitzendbureau ter beschikking gesteld aan de opdrachtgever.

Het uitzendbureau berekent op basis van alle loonkosten, werkgeverslasten, premies, belastingen, reserveringen, wervingskosten en een veelal kleine marge wat het uurtarief is. Dit uurtarief kan per uitzendkracht, per soort werk en per branche verschillen.

Kosten werving & selectie

Een uitzendbureau weet door haar specialisatie waar de geschikte uitzendkrachten zich bevinden. Met een geoptimaliseerd wervingsproces zijn veelal de wervingskosten per vacature een stuk lager dan waar de werving in eigen beheer wordt uitgevoerd.

Wat is het voordeel van een uitzendbureau?

Uitzendkrachten hebben recht op dezelfde salarissen en arbeidsvoorwaarden als werknemers die bij het bedrijf (de inlener) in dienst zijn. Daarbovenop wordt het uitzendbureau betaald voor de geleverde dienstverlening. Elk uitzendbureau hanteert zijn eigen tarief, dus het loont de moeite om meerdere offertes op te vragen. Vraag hier gratis een offerte aan!

Kosten uitzendkracht snel terugverdienen door:
  • tijdswinst
  • flexibiliteit
  • geen loondoorbetaling bij ziekte voor inlener
  • proefperiode
  • minder administratieve rompslomp
Bekijk ook dit onderzoek wat we hebben gehouden: het grootste voordeel van werken via een uitzendbureau. De voordelen van een werkzoekende om te kiezen voor een uitzendbureau.

Tijdswinst

Door de werving en selectie volledig aan een uitzendbureau over te laten bespaart de inlener tijd. Het uitzendbureau plaatst de advertenties, richt de vacature in voor de verschillende mediakanalen en screent alle reacties.

Flexibiliteit

De inlener kan zelf bepalen wanneer de uitzendkrachten komen werken. Voor het opvangen van de drukke periodes, in vakanties voor een extra project. Verzin het maar. De uitzendkrachten worden alleen betaald voor de gewerkte uren. Na gedane arbeid gaan ze naar de volgende klus. Deze flexibele schil bovenop de eigen medewerkers zorgt ervoor dat de totale personele bezetting optimaal kan worden ingezet.

Geen loondoorbetaling bij ziekte voor inlener

De uitzendkracht is in dienst bij het uitzendbureau. Het uitzendbureau is derhalve verantwoordelijk voor loondoorbetaling bij ziekte.

Proefperiode

Uit de praktijk blijkt dat veel uitzendkrachten na x periode overgenomen worden door de inlener. Deze periode is veelal langer dan mogelijk is wanneer de persoon direct in dienst zou gaan bij de inlener. Zo ontstaat er een completer beeld van de (on)mogelijkheden en vaardigheden van de medewerker en is de keuze om iemand een vast contract te geven beter onderbouwd.

Minder administratieve rompslomp

Bij inhuur van een uitzendkracht betaalt de inlener 1 (uur)tarief aan het uitzendburau. Het utizendbureau is de officiële werkgever en regelt de rest: loonbetalingen, afdracht van premies en belastingen, verstrekken van loonstroken en jaaropgaven, het toekennen van vakantiedagen en het administreren van de ziek- en herstelmeldingen.

Vind op onderwerp