Welke functietitel kies ik?

Welke functietitel kies ik?

Altijd lastig, wat voor functietitels zet je op je CV of je visitekaartje?

Kies je voor het 'pimpen' van je functietitel, dan kan dat nogal in je nadeel werken. Laat je niet te ver meeslepen in het verzinnen van een indrukwekkende functietitel. Een aantal tips voor het kiezen van de juiste functietitel.

Tip 1. Houd het simpel 

Een functietitel moet niet communiceren wat voor geweldig persoon met vele hobby’s en interesses je bent, maar in in wezen vertellen waar je je geld mee verdient. Kortom; Gebruik je werk om op te vallen, niet je functietitel. Vertel simpelweg wat je doet.  

Vermijd vage functietitels die niks inhoudelijks vertellen over het werk dat je doet, zoals ‘creatief’, ‘entrepreneur’, of ‘freelancer’. Geef jezelf ook geen hogere (leidinggevende) titels als je bijvoorbeeld een eenmanszaak runt of freelance werkt doet, of wanneer je in feite geen andere functie hebt dan je collega. Director, manager, Senior zijn in deze gevallen niet van toepassing.

Tip 2. Houd het kort 
Kies niet teveel woorden in je functietitel, kies een aantal (zeker niet meer dan 2 a 3) woorden die de lading dekken, ook als het niet alles omschrijft wat je doet.

Tip 3. Houd het serieus 
Gebruik zeker geen humoristische functietitels. Hiermee ondermijn je je werk en zul je vaak niet serieus genomen worden.  

Extra tip: wanneer je als freelancer werkt of een eigen bedrijf hebt, kun je er ook voor kiezen om in plaats van je functietitel een dienst te vermelden die je levert. Bijvoorbeeld ‘webdesign’. Ook een handige tip voor niet-zelfstandigen die een bepaalde dienst of expertise hebben. Je ziet jezelf op deze manier meer als een bedrijf of merk en dit kan erg effectief zijn. Je denkt tenslotte vanuit de klant op deze manier.  

Tip 4. Wees zichtbaar en vindbaar 
Denk ook na over de zichtbaarheid en vindbaarheid van je functietitel. Zoek uit welke functietitels binnen jouw branche gehanteerd worden. Het gebruiken van een functietitel in je CV die afgestemd is op het zoekgedrag van werkgevers, wordt natuurlijk beter gevonden via zoekmachines en databases.

Vind op onderwerp