Werk met de pomodoro techniek

Werk met de pomodoro techniek
Wil jij slimmer werken en effectief(er) je tijd besteden? Maar kun je wel wat hulp gebruiken? 
In dit artikel delen we een timemanagement klassieker; de pomodoro techniek. Én ja, dit betekent tomaat in het Italiaans maar die heb je hier niet voor nodig. Lees mee.

De pomodoro techniek
De pomodoro techniek is afkomstig uit de jaren 80 bedacht door de Italiaan Francesco Cirillo. Het is als het ware een manier om binnen 25 minuten een taak te verrichten. Én om daarna even rust te nemen. Wat is dan de link met de tomaat? Francesco gebruikte destijds een timer die op een tomaat leek.

Een timemanagement techniek die ervoor zorgt dat je gefocust blijft op je taak. Je hebt immers maar 25 minuten de tijd om hieraan te werken. Zo kun je gestructureerd te werk gaan. Daarnaast krijg je beter inzicht in hoeveel tijd bepaalde taken nou in beslag nemen. Op deze manier kun je effectief je werkdag inplannen en weet je waar je aan toe bent.

Nu gebruik je voor deze techniek dus geen echte tomaat. De truc is om te leren hoe je met tijd en verschillende soorten taken omgaat. De gouden regel is om echt na 25 minuten te stoppen. Werk vooral niet langer door. Anders heeft het werken met tijd geen nut.

Aan de slag
Stap 1. Maak een takenlijst

Allereerst is het goed om voor jezelf een takenlijst te maken. Op deze lijst zet je taken die minder dan 25 minuten duren. Maak een volgorde van taken die dringend zijn en minder belangrijke taken die je daarna kunt uitvoeren.

Schat van tevoren in of het verrichten van een taak wel haalbaar is binnen de tijd. Weet je niet hoelang je precies bezig bent? Experimenteer hier dan mee. Probeer het uit, vooral in het begin. Zo weet je dat ook voor de volgende keer.

Stap 2. Zet de timer aan

Zet de tijd aan. Nu is het enige doel om binnen de tijd jouw taak af te krijgen. Probeer je focus te houden. Én zorg voor zo min mogelijk afleiding. Houd je tijd over? Stop dan niet en begin aan de volgende taak. Houd je vaker tijd over? Combineer dan 2 of meerder taken in één ‘pomodoro’.

Stap 3. Korte pauze

De tijd is om. Als het goed is, is je taak klaar. Vink dit van je takenlijst af en neem even pauze. Het beste is om niet langer dan 5 minuten te nemen. Dit is namelijk genoeg om je klaar te maken voor de volgende 25 minuten en dus weer aan de slag te gaan met de volgende pomodoro.

Stap 4. Begin opnieuw 

Nu begin je weer aan een nieuwe taak. En dit kun je zo een aantal keer herhalen. Kijk zelf wat voor jou fijn werkt. Een tip is om wel na vier pomodoro’s een langere pauze te nemen. Je bent dan een uur lang productief geweest en hebt minstens 4 taken volbracht.

Wil jij ook werken met de pomodoro techniek? Je weet nu wat het inhoudt en hoe je het kan toepassen. Beginnen is dus niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een timer en je takenlijst. Extra tip: er zijn verschillende pomodoro apps beschikbaar op je mobiel. Nog handiger: hier staat de timer van 25 minuten al voor jou klaar.

Vind op onderwerp