Werk slimmer met themadagen

Werk slimmer met themadagen

Werk jij met themadagen? Of zie jij dat je werkzaamheden kunt koppelen aan een bepaald thema? Het werken met themadagen brengt voordelen met zich mee. In dit artikel gaan we hier verder op in en delen we waarom het slim is om tijdens werk met themadagen aan de slag te gaan. 

Wat zijn themadagen?

Themadagen zijn dagen waarin een bepaald thema centraal staat. Zo is Valentijnsdag de dag van de liefde en krijgen alle dieren op 4 oktober extra liefde en aandacht vanwege dierendag. Met een thema kun je tevens denken aan verjaardagsfeesten of evenementen. 

Wist je dat het ook efficiënt is om themadagen toe te passen op werk? Je kunt bijvoorbeeld een dag(deel) inplannen voor alleen administratieve werkzaamheden, blokken om te schrijven of het inplannen van calls of meetings. Het doel van een themadag is dat je op één dag soortgelijke taken uitvoert. Zo werk je productief en zorg je voor een goede werkflow.

3 voordelen van themadagen

Een voordeel van het werken met themadagen is dat je (meer) structuur krijgt in je werk. Als je meerdere soortgelijke of dezelfde taken achter elkaar uitvoert, dan krijg je een bepaalde indeling in je werkweek. Dit biedt meer structuur en houvast. 

Een tweede voordeel van themadagen is het houden van focus. Per werkdag voer je taken uit die makkelijk met elkaar te combineren zijn en ervoor zorgen dat je gericht aan het werk gaat. Zo weet je wat het doel is van jouw werkdag en wat je te wachten staat. 

Door het werken met themadagen kun je meer rust ervaren. Je hoeft nu niet meer te schakelen tussen de verschillende soorten werkzaamheden. Op deze manier ben je niet met alles tegelijk bezig en werk je per dag al jouw taken zo optimaal mogelijk af.

Aan de slag met themadagen

Wil jij kijken of het werken met themadagen iets voor jou is? Met de volgende stappenplan helpen wij jou een hand op weg:

Stap 1. Ga na of jouw baan geschikt is om te werken met themadagen
Stap 2. Maak een overzicht van al jouw werkzaamheden 
Stap 3. Bekijk welke taken hetzelfde of soortgelijk zijn aan elkaar 
Stap 4. Cluster deze taken en koppel dit aan een thema 
Stap 5. Geef verder invulling aan jouw werkweek 

Een tip is om op themadagen tijd vrij te blokken voor eventueel ad hoc werkzaamheden of andere taken. Begin jouw themadag in ieder geval met de belangrijkste taak. Én wees niet te streng voor jezelf. Probeer het werken met themadagen uit en kijk of deze methode efficiënt voor jou werkt. 

Het kan in het begin wennen zijn om te werken met themadagen. Wat je ook kunt doen is om eerst te werken met een thema voor bijvoorbeeld een ochtend of middag. Vanuit daar kun je kijken of je een thema kan toepassen voor een hele werkdag. 

Succes!

Vind op onderwerp