Zo ga je slim met vakantie

Zo ga je slim met vakantie

De vakantieperiode is aangebroken. Ben jij er al tussenuit? Of ben jij aan het aftellen? Het is natuurlijk fijn als je je werk goed achterlaat. Én met een gerust gevoel op vakantie gaat. Hoe doe je dit zo efficiënt mogelijk? Lees mee voor 3 tips om slim met vakantie te gaan. 


Tip 1. Stel prioriteiten

De laatste week voor je vakantie kan het druk en hectisch zijn. Je bent bezig met het afronden van de laatste dingen voordat je weg gaat. Je laat alles het liefst zo goed mogelijk achterlaten. Om na alle vrije dagen weer fris te starten. 

De eerste tip is om prioriteiten te stellen. Ga voor jezelf na welke taken echt af moeten zijn voor de vakantie. Doe dit ruim van te voren. Neem, vooral in de laatste week, geen nieuwe taken meer aan. Probeer ook om nee te zeggen. Op deze manier bouw je je takenlijst af. 

Zorg verder ook voor een goede overdracht. Begin hier op tijd mee. Ben jij toch niet toegekomen aan bepaalde taken? Besteed dit uit aan je collega(‘s). Overleg met elkaar en maak hier ook duidelijke afspraken over. Zet vervolgens alles wat is besproken overzichtelijk op papier. 

Zo weet je zeker dat het in goede handen terecht komt. Én dat je werk wordt overgenomen tijdens je vakantie. Dit kan enorm veel stress schelen. Daarnaast scheelt dit voor jou weer werk als je terug bent van weg geweest.

Tip 2. Stel op tijd je out-of-office in

Wanneer stel jij je out-of-office in? De meeste doen dit pas op de laatste dag voor de vakantie. Dit kan er voor zorgen dat je hals over kop nog iets moet doen. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten. 

Stel je out-of-office dan ook eerder in. Doe dit één of twee dagen van tevoren. Zo wordt je op het laatste moment ook niet ‘lastig gevallen’ met bepaalde taken. Laat ook ruim van te voren weten aan collega’s en eventueel klanten weter wanneer je vrij bent.  

Zet in je out-of-office dat je met vakantie bent en wanneer je terug komt. Vermeld ook wie jouw werkzaamheden in de tussentijd overneemt, inclusief contactgegevens. Op deze manier voorkom je dat je gestoord wordt tijdens jouw vakantie. 

Extra tip: Laat je out-of-office nog aanstaan na je vakantie. Zet het pas op je tweede of derde werkdag uit. Zo heb je rustig de tijd om bijv. al je mails te lezen. Ook om weer op te starten na een lange tijd vrij en om eventueel een (nieuwe) takenlijst op te stellen.

Tip 3. Werkmodus uit, vakantiemodus aan

Overdracht check? Out-of-office check? Tijd voor vakantie! Laat je werk ook echt thuis. Zet je werktelefoon uit. Heb je geen werktelefoon? Zet notificaties of andere meldingen dan uit op jouw mobiel. 

Wil je toch bereikbaar zijn tijdens de vakantie? Spreek vaste momenten af dat collega’s jou kunnen bereiken. Houd zelf ook aan deze momenten. Open tussendoor niet jouw werklaptop of werkmail. Probeer om echt van je vrije dagen te genieten. 

Het werk komt na de vakantie weer. Voor je het weet is het voorbij en moet je weer aan de bak. Met bovenstaande tips zorg je er in ieder geval voor dat je slim met vakantie gaat. Ben jij er klaar voor? Fijne vakantie (alvast)!

Vind op onderwerp