1001 Sollicitatievragen: ben jij bereid om over te werken?

1001 Sollicitatievragen: ben jij bereid om over te werken?

Tijdens een sollicitatiegesprek worden er verschillende vragen gesteld over de aard van je motivatie. Overwerk is dan ook een van die onderwerpen die ter sprake kunnen komen. Lastig, je wilt laten zien dat je geen negen-tot-vijf mentaliteit hebt, maar tegelijkertijd wil je ook geen slaaf van je cubicle worden.

Hoe ga je om met de sollicitatievraag: ben je bereid om over te werken?

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Een werkgever wil natuurlijk tijdens een sollicitatiegesprek graag achterhalen of je flexibel bent en hart hebt voor de zaak. Soms kan het betekenen dat je dan moet overwerken. Cruciaal is dat je verantwoordelijkheid neemt voor je werkzaamheden en je volle 100% inzet geeft.

Hoe antwoord je?
Allereerst moet je goed afwegen voor wat voor werkgever je wil werken en wat je eigen ambities zijn. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen een carrière binnen de internationale bankenwereld, tegenover een parttime baan als administratief medewerker. In beide gevallen zal het wel eens voorkomen dat je moet overwerken, maar bij een fulltime functie bij een bank is de kans groot dat je vaker moet overwerken. Je bereidwilligheid om over te werken moet je dus laten afhangen van je eigen ambities. Stel je hier dus op in en laat hier je antwoord van af hangen.

Geef aan dat je geen problemen hebt met overwerk en dat je het erg belangrijk vindt om te zorgen dat je iets zelfstandig of in teamverband af krijgt en je verantwoordelijkheid te nemen. Is het in je functie minder gebruikelijk veel uren te draaien, of vind je een goede werk/prive balans erg belangrijk, nuanceer dit antwoord dan door bijvoorbeeld te zeggen dat je natuurlijk wel nevenactiviteiten en sociale verplichtingen hebt in de avond en dat je het erg belangrijk vindt dat je daar ook tijd voor vrij maakt.

Eventueel kun je in het gesprek (later) een wedervraag stellen over de mogelijkheden om flexibel te werken of wat de mogelijkheden zijn om thuis te werken. Zo krijg je ook een beeld van de flexibiliteit van de werkgever. Echter vragen over flexibel werken en arbeidsvoorwaarden kun je beter bewaren voor een tweede gesprek.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

.

Vind op onderwerp