solliciteren met een gat in je CV

solliciteren met een gat in je CV

Een gat in je CV kan je snel oplopen. Niet direct na je studie aan de slag of meerdere maanden, misschien wel langer dan een jaar, niet aan het werk. Het staat niet fraai op je CV en kan als een hapering aanvoelen in je eigen verkoopverhaal. Wat moet je uitleggen of moet je juist de waarheid verdraaien?

korte periode

Een gat in je CV van twee tot drie maanden tussen twee banen in is redelijk normaal. Een sollicitatieprocedure duurt zeker 4-6 weken en, zeker in de arbeidsmarkt anno 2013-2014, de banen liggen niet voor het oprapen.  

langere periode

Als de periode langer duurt zul je met een uitleg op de proppen moeten komen. Een reis of aanvullende opleiding zijn geen zaken die je hoeft te verhullen. Omgekeerd, als dit niet het geval is, is het niet handig als je een halve wereldreis bij elkaar verzint. Als dergelijke leugens uitkomen nemen je kansen op een dienstverband aanzienlijk af.  

Wat vertel je wel?

Geef aan wat je met je tijd hebt gedaan. Zeker als je van meerwaarde bent geweest voor de gemeenschap, een vereniging hebt geholpen of bepaalde zorgtaken hebt uitgevoerd. Zo kan een gat in je CV er voor zorgen dat je je breder ontwikkelt en verkrijg je wellicht nieuwe vaardigheden.  

Wat vertel je niet?

Als je je alleen hebt geconcentreerd op het vinden van een baan en geen nevenactiviteiten hebt ontplooid moet je ook geen extra dingen verzinnen. Je kan er wel voor kiezen om een vaardigheden-CV op te sturen in plaats van een chronologisch CV. Door de start en begindatum van je werkperiodes in te korten tot jaartallen lieg je niet maar lijkt het allemaal wat beter aan te sluiten.

aandacht

Besteed niet teveel aandacht aan het gat op je CV. Hoe meer aandacht je vestigt op de onderbreking hoe minder ruimte je hebt om jezelf op een positieve manier over het voetlicht te brengen.

Richt je brief/CV op de dingen die je wilt bereiken. Ook tijdens de periode waarin je werkloos bent kan je werken aan je vaardigheden die kunnen helpen in het sollicitatieproces.

Kijk ook op het overzicht: sollicitatievragen

Vind op onderwerp