1001 Sollicitatievragen: hoe zouden collega's je omschrijven?

1001 Sollicitatievragen: hoe zouden collega's je omschrijven?

Het valt soms niet mee om je te verplaatsen in een ander. Geen wonder dat de vraag 'hoe zou(den) je vorige collega's/werkgever jou omschrijven?' een zeer populaire vraag is om te stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe eerlijk en kritisch jij over jezelf bent en hoe anderen naar jou kijken, zijn immers zeer interessante gegevens voor een werkgever of recruiter.

Soms wordt de vraag net iets anders gesteld, bijvoorbeeld hoe je ouders of je vrienden jou zouden omschrijven, het komt echter op hetzelfde neer.

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Een werkgever stelt de vraag 'hoe zouden je collega's/baas je omschrijven' om te achterhalen of je vanuit een ander perspectief eerlijk en kritisch naar jezelf kan kijken. Mogelijk worden je referenties gecheckt om te kijken of je antwoord ook overeenkomt met wat je vorige werkgever/collega over je zegt. Een werkgever/recruiter wil tijdens dit sollicitatiegesprekbovendien achterhalen hoe de verhouding met je vorige collega's en baas was.


Hoe antwoord je?

Wees altijd eerlijk, want met referenties kunnen je antwoorden natuurlijk gecheckt worden bij je vorige werkgever. Wees wel voorzichtig met het antwoorden. Geef een paar punten/eigenschappen die positief opgemerkt zijn door je vorige werkgever en die van pas kunnen komen in je nieuwe functie.

Was je vorige werkgever niet zo positief over je prestaties? Geef deze dan als verbeterpunten door. Benader het van de positieve kant. Wees nooit en te nimmer negatief over mensen op je vorige werkplek, dit zal slecht overkomen bij de recruiter/werkgever die voor je zit.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

.

Vind op onderwerp