1001 Sollicitatievragen: jobhoppen

1001 Sollicitatievragen: jobhoppen

Hoe diplomatiek ben jij? Hoe loyaal ben je aan een werkgever? Laat jij je makkelijk verleiden om negatief over andere collega's te spreken? Dit zijn dingen die een werkgever of recruiter wil achterhalen tijdens een sollicitatiegesprek door de vraag te stellen: Waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever?

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Een werkgever of recruiter die vraagt waarom je bij je vorige werkgever/baan bent vertrokken, wil graag weten wat de achterliggende reden en motivatie is dat je hier bij weg gegaan. Misschien kon jij het niet goed vinden met je werkgever of ben je wel ontslagen. Bovendien wil de recruiter/werkgever ook weten welke kwaliteiten je nu meeneemt naar de nieuwe functie die je niet eerder kon ontwikkelen of benutten. De manier waarop je antwoord is een goede indicatie voor wat voor persoon je bent en hoe professioneel je omgaat met je collega's en werkgever.

Hoe antwoord je?
Laat je op geen enkele manier verleiden om negatief te spreken over je vorige werkgever of collega's, maar wees wel eerlijk. Soms zal een recruiter/werkgever je een "verdekte" vraag stellen die eigenlijk bedoeld is om je te testen, bijvoorbeeld: waarom was je niet tevreden over je vorige baan? Het is dan erg aanlokkelijk om in te gaan op de reden van ontevredenheid, maar doe dit niet! Kies positieve bewoordingen en leg in je uitleg de focus op de toekomst. Vertel dus niet over wat je niet wil, of over het verleden, maar wat je juist wel wil en waar je ambities liggen. Spits dit toe op de nieuwe functie waarop je solliciteert. Ga bovendien niet in op reden van ontslag, maar geef aan wat je in je vorige functie hebt geleerd en welke skills je meeneemt naar je nieuwe functie die goed van pas kunnen komen.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek
.

Vind op onderwerp