1001 Sollicitatievragen: motivatie

1001 Sollicitatievragen: motivatie

Vorige week behandelden we in onze rubriek '1001 sollicitatievragen' de vraag: wat weet je over bedrijf? De vraag die daar vaak logischerwijs op volgt is: 'Waarom solliciteer je op deze functie?' Tips over hoe je deze sollicitatievraag kan beantwoorden.

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Met deze vraag wil de werkgever/recruiter dieper in gaan op jouw motivatie voor je sollicitatie. Niet alleen wil hij/zij achterhalen of je de functie-eisen goed begrijpt, maar ook of jouw profiel goed aansluit op de wensen van de werkgever. Dit is jouw moment om aan te geven dat jouw skills perfect passen bij het profiel!

Hoe antwoord je?
Je begint door een aantal functie-eisen aan te stippen die je in de vacature tegen kwam. Daarna ga je in op de punten die jij belangrijk vindt in een baan/functie. Kop het verhaal in door te vertellen dat jouw droombaan precies aansluit bij de functie door concrete punten te noemen die aansluiten.

Voorbeeld:
In uw functie bent u op zoek naar een commercieel talent en een iemand die stressbestendig is. Zelf ben ik op zoek naar een functie waar ik me als salesdeskundige nog verder kan ontwikkelen. Ik signaleer kansen, ben heel goed in verkopen en presteer onder druk. Bovendien zou ik me denk ik goed thuis voelen binnen een bedrijf als het uwe dat bekend staat om haar vooraanstaande saleskennis. Ik denk dat ik een aanwinst kan zijn voor uw bedrijf, want ik ben gemotiveerd en heb de kennis en ervaring die u zoekt.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek


.

Vind op onderwerp