1001 Sollicitatievragen: vertel eens iets over jezelf

1001 Sollicitatievragen: vertel eens iets over jezelf

Hier een artikel over een van de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek: "vertel eens iets over jezelf". Wat zijn de valkuilen en wat de mogelijkheden? Hoe beantwoord je deze vraag tijdens een sollicitatie?Waarom stelt de opdrachtgever de vraag: 'vertel eens iets over jezelf'?

Een werkgever stelt deze vraag meestal nadat hij/zij zelf een korte introductie van het bedrijf heeft gegeven of de functie waar je naar je solliciteert. De ‘vertel eens over jezelf’-vraag is een instinker.

Enerzijds wil de werkgever graag dat je hem een korte introductie van jezelf geeft, zodat hij/zij je beter leert kennen. Anderzijds gaat het er ook om of jij informatie over jezelf kan geven die relevant is voor de functie. Het gaat om een antwoord dat een toegevoegde waarde biedt voor de interviewer.

De manier waarop je deze vraag beantwoord is cruciaal. Deze vraag stelt je namelijk in de gelegenheid  je om zelf richting geven aan het gesprek! De ‘vertel eens iets over jezelf’-vraag is geen opening om je levensverhaal kwijt te kunnen, maar alleen om die informatie te geven die overtuigend is voor de werkgever!

Noem bijvoorbeeld iets over je opleiding en werkervaring en houd het kort maar krachtig. Stip punten uit je CV aan, maar geef geen herhaling van wat er letterlijk in je CV staat. Of begin over een nieuwsartikel dat je recentelijk hebt gelezen welke een relatie heeft met het bedrijf waar je solliciteert. Grijp je kans om jezelf te verkopen en doe dit op je eigen en unieke manier! 

Voorbeeld: Vertel eens iets over jezelf?

 Antwoord: Ik heb een opleiding x gedaan en merkte al snel lag dat mijn hart lag in verkopen. Ik heb daarna x jaar saleservaring opgedaan. Ik ben een gedreven en ambitieuze verkoper die verkoopresultaten weet te boeken. Zo heb ik bij mijn laatste werkgever een verkoopresultaat van x weten te realiseren. Mijn ervaring wil ik nu graag in een leidinggevende functie inzetten, waar ik ook andere hoop te enthousiasmeren en te sturen in het salesvak.

Heb jij zelf ook een sollicitatievraag waar je meer over wil weten? Stuur je vraag naar: post@werkstudent.nl!

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

Vind op onderwerp