1001 Sollicitatievragen: waarom heb je gesolliciteerd?

1001 Sollicitatievragen: waarom heb je gesolliciteerd?

Er bestaat een grote kans dat deze vraag je gesteld gaat worden tijdens je sollicitatiegesprek: waarom heb je op deze vacature gesolliciteerd? Of anders gesteld: waarom solliciteer je op deze functie? Hoe beantwoord je deze sollicitatievraag?

Waarom wordt deze vraag eigenlijk gesteld?
Uiteraard willen de recruiters weten waarom je geïnteresseerd bent in de vacature. Het gaat immers om hun bedrijf: waarom wil je daar graag werken? En waarom vind je specifiek die vacature interessant? Waarom vind jij dat die vacature bij jou past? Als je hier goed antwoord op kunt geven, bied je de recruiters ook in inzicht in hoe jij de vacature geïnterpreteerd hebt.

Hoe antwoord je?
In je voorbereiding heb je voor twee of drie elementen uit de vacature gekozen die je aanspreken. Deze elementen benoem je in één zin. Als de recruiter vraagt om verduidelijking heb je een mooie kapstok waaraan je de koppeling tussen de genoemde elementen en je eigen CV kan maken.

Antwoord sowieso altijd naar waarheid. Ook als de vacature eigenlijk te hoog (of te laag) is voor jouw niveau of je juist totaal andere werkervaring hebt. Leg uit waarom je juist die vacature interessant vindt en waarom je denkt dat je goed bij het profiel past.

Leg uit wat de raakvlakken zijn tussen jouw werkervaring, opleidingen en/of interesses en de genoemde elementen uit de vacature. Probeer duidelijk te maken waardoor je hart sneller gaat kloppen.

Je kunt je hierop voorbereiden door jezelf te visualiseren alsof je al de functie uitvoert: hoe zou je dat dan doen? Waar heb je dan wel al ervaring mee en waarmee nog niet? Hoe zou jij de omschreven taken aanpakken?  

Voorbeeld  

Werkervaring sluit aan op vacature: “De vacature vraagt om een administratieve duizendpoot die stressbestendig is. In mijn huidige functie heb ik dagelijks te maken met deadlines, telefoons die om de vijf minuten over gaan en collega’s die mij allerlei verzoeken doen. Ik heb in mijn huidige functie aangetoond dit aan te kunnen.”  

Opleiding sluit aan op vacature: “U bent op zoek naar iemand die bestand is tegen deadlines en secuur werk kan afleveren. Tijdens mijn opleiding heb ik geleerd hoe ik om moet gaan met tijdsdruk en heb ik altijd al mijn opdrachten tijdig en zorgvuldig ingeleverd zonder in de stress te schieten.”  

Nevenwerkzaamheden sluiten aan op vacature: “In de vacature wordt iemand gevraagd die planningen bij kan houden. Ieder weekend organiseer ik voor mijn voetbalclub de wedstrijden, waarbij ik de planningen altijd al weken van tevoren klaar heb. Ook wijzigingen hierin verwerk ik zonder moeite: er is nog nooit iets fout gegaan.”

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

Vind op onderwerp