1001 Sollicitatievragen: wat weet je over ons bedrijf?

1001 Sollicitatievragen: wat weet je over ons bedrijf?

Vorige week zijn we begonnen met de nieuwe rubriek "1001 Sollicitatievragen." Hierin wordt uitvoerig uitleg gegeven over mogelijke vragen die in een sollicitatiegesprek naar voren komen en wat de achterliggende gedachte hiervan is. Deze week gaan we in op de vraag: "Wat weet je over ons bedrijf?"

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Na een korte inleiding van een werkgever bij het bedrijf waar je solliciteert, wordt je vaak gevraagd iets over jezelf te vertellen. Nadat je deze vraag hebt beantwoord, wordt meestal het volgende gevraagd: wat weet je over het bedrijf? Met deze vraag probeert de werkgever/recruiter te achterhalen hoeverre je je verdiept hebt in het bedrijf/de organisatie. Met een aantal simpele vervolgvragen kan deze werkgever/recruiter bijvoorbeeld testen hoeveel je al weet.

Bereid je heel goed voor op deze vraag! Dingen als de omvang van het bedrijf, aantal medewerkers, de vestigingsplaatsen kun je vaak makkelijk terugvinden op de website! Maar doe ook extra moeite om bijvoorbeeld nieuwsberichten, de visie en de missie te achterhalen. Verken het beroepsveld verder en schrijf belangrijke punten op. Het doel van deze vraag is niet alleen om te testen wat je kennis is, maar ook om je aan de tand te voelen over wat voor indruk je van het bedrijf hebt, of je niet alleen oppervlakkige bedrijfsinformatie hebt gelezen, maar echt in je hebt omgenomen wat de kernactiviteiten van het bedrijf zijn.

Hoe antwoord je?
Geef korte een aantal punten die je zijn opgevallen aan het bedrijf, zoals de missie en visie, of een nieuwsartikel dat je onlangs hebt gelezen. Noem positieve punten van de ontwikkeling van het bedrijf en laat zien dat je inzicht hebt over hoe en op welke manier het bedrijf in de markt staat.


Voorbeeld: Wat weet je over ons bedrijf?

Antwoord: Ik heb natuurlijk veel op uw website en brochures en jaarverslagen kunnen lezen over het reilen en zeilen van uw organisatie. Wat er met name bij mij uitspringt, is dat uw bedrijf een duidelijke visie heeft als het gaat om "onderwerp x" ik zie uw bedrijf regelmatig positief in het nieuws naar voren komen en vind dat u een voortrekkersrol neemt in de ontwikkelingen door met vernieuwende oplossingen te komen. (uiteraard benoem je concreet op welke gebieden het bedrijf zich sterk profileert). Dit zijn aspecten die me erg aanspreken van uw organisatie en dat is mede de reden dat ik solliciteer naar deze functie.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek.

Vind op onderwerp