3 stappen om solliciteren slimmer aan te pakken

3 stappen om solliciteren slimmer aan te pakken

In deze huidige coronatijd is solliciteren anders dan normaal. Momenteel zijn er ook veel werkzoekenden.

Hoe zorg je er dan voor dat je opvalt? Én wat kan je eventueel anders doen? In deze blog delen we drie stappen om solliciteren slimmer aan te pakken. 

Stap 1. Kijk naar jouw verleden

Als het goed is, dan heb je nu de tijd om na te denken wat je nou echt wil. Vooral nu tijdens deze coronaperiode kun je hier de tijd voor nemen. Probeer ook om hier echt tijd voor vrij te maken. Ga voor jezelf na waar je nu precies op zoek naar bent. Laat dit de basis worden van jouw zoektocht naar een baan.

Duik in jouw verleden en zet eens op papier wat je leuk vond en ook minder leuk vond aan je vorige (bij)banen. Én denk vooral na wat je anders zou willen; een andere branche? Functie? Soort bedrijf? Zelfstandig werken of met collega’s? Zo kun je voor jezelf vaststellen welke kant je nu op wil gaan of juist niet. 

Extra tip: Zet anders alle plus en minpunten tegen over elkaar. Houd het voor jezelf zo overzichtelijk mogelijk. Dit helpt je om goed in te zien waar je de focus op wil liggen. Vanuit hier kun je gerichter aan de slag gaan.

Stap 2. Schrijf jouw verhaal 

Bij het schrijven van een motivatiebrief wil je natuurlijk dat je op gesprek mag komen. Én dat je uiteindelijk aangenomen wordt. Wat vaak gebeurt is dat je jouw brief aansluit op de vacature en vaak in de ik-vorm schrijft.

Dit kun je ook anders aanpakken. Schrijf een verhaal. Verdiep je in het bedrijf. Kijk naar een bepaalde case of nieuwsitem. Iets wat je kunt gebruiken voor je verhaal én waar je goed op in kan spelen. Op deze manier maak je het persoonlijk.

Wat je verder kunt doen is om een case of moment uit jouw leven te delen. Iets waar je trots op bent en wat in jouw ogen toegevoegde waarde kan leveren aan het bedrijf. Laat je brief echt een verhaal zijn. Én geen samenvatting van algemeenheden. 

Focus niet te veel op wat van je verwacht wordt. Wees creatief en authentiek. Probeer om jouw eigen verhaal over te brengen. Maak en houd het dus ook persoonlijk. Zo valt jouw verhaal op tussen alle andere motivatiebrieven.

Stap 3. (her)schrijf jouw CV

Gebruik jij al jaren dezelfde CV? Én voeg je telkens alleen tekst eraan toe? Dan wordt het tijd om jouw cv te herschrijven. Net zoals jouw motivatiebrief moet jouw cv ook zo persoonlijk mogelijk zijn.

Een CV is het als een ware een persoonlijk overzicht van jouw werkleven. Moet je CV dan opvallen door vorm en kleur? Nee, dat niet. Een goed CV is persoonlijk, overtuigend en moet een beeld geven van jou als ideale werknemer.

Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je doet en wat jouw verhaal is. Dit moet ook de basis zijn van jouw CV. Houd het verder kort en krachtig. Wees wederom weer persoonlijk.

Werk met overtuigende keywords. Laat zien dat jij dé werknemer bent waar een werkgever om staat te springen. Leg de focus dus vooral op de inhoud. Kijk daarna pas naar de vorm van jouw CV.

Extra tip: Heb jij een gat op je CV? Wees dan eerlijk. Vertel waarom het tot een gat heeft geleid. Óf geef aan wat je bijvoorbeeld hebt gedaan en wat je uit die periode hebt gehaald. Maak het voor jezelf niet al te groot en besteed hier dus niet al te veel aandacht aan.

Met bovenstaande stappen pak je het sollicitatieproces anders aan. Een slimme manier om weer snel aan de slag te kunnen gaan. Bekijk anders ook onze vacaturepagina. Wie weet staat jouw ideale (bij)baan ertussen!

Vind op onderwerp