4 manieren voor meer productiviteit

Wil jij je productiviteit een boost geven? Nu zijn er verschillende dingen die je kunt doen.  In dit artikel delen we 4 simpele maar toch belangrijke manieren om jouw productiviteit te verhogen, manieren waar je misschien niet altijd aan denkt. Lees mee. 

Manier 1. Doe vaker even niks
Hard werken is bij de meeste met de paplepel ingegoten. We zijn het gewend om continue bezig te zijn tijdens het werk of in je vrije tijd. Als je even niks doet, dan wordt het vaak gezien als tijdverspilling. Het liefst haal je alles uit een dag. Maar is het dan goed om steeds maar aan te staan? 

Het antwoord is nee. Te druk is ook niet goed. Door pauzes te nemen zorg je ervoor dat je daarna weer productief aan de slag kunt gaan. Als je namelijk regelmatig pauzeert, dan geef je je brein ook de mogelijkheid om uit te rusten. De invulling van zo’n pauze is aan jou. 

Het beste is om in ieder geval even je rust te nemen. Neem afstand van een taak, geef gas terug, vooral als je ergens mee vastloopt. Op zulke momenten is het juist goed om even helemaal niets te doen. Natuurlijk kan het lastig zijn om pauzes te nemen, helemaal als je in een bepaalde werk-flow zit. 

Heb je hier moeite mee? Plan anders voor jezelf momenten in. Het is zeker een aanrader om vaker even niks te doen. Ook in privésferen is het goed om niet altijd maar alle dagen vol te plannen. Zorg voor een goede balans. Op deze manier werk je slimmer en dat hoeft dus niet altijd harder te zijn. 

Manier 2. Slaap voldoende
Ken je dat gevoel dat je vindt dat 24 uur op een dag eigenlijk te weinig is? Je moet en wil naast werken nog van alles doen maar hebt daar niet genoeg tijd voor. Het gevolg kan zijn dat je ook minder slaap pakt dan je nodig hebt. 

Om te zorgen voor een betere productiviteit is voldoende slaap erg belangrijk. Dit is misschien wel één van de belangrijkste factoren om productief te zijn. Slaap is namelijk essentieel om informatie te verwerken. Ook heeft voldoende slaap invloed op de werking van je geheugen en creativiteit. Én uiteraard is het van belang om jezelf voldoende rust te gunnen en te geven. 

Gemiddeld is het goed om in ieder geval 6 uur per nacht te slapen, maar het beste is om 8 uur slaap te pakken. Dit kan natuurlijk per persoon verschillen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag productief bent. Zo voorkom je ook dat je tijdens het werk sneller moe wordt of minder gefocust bent. 

Zie slaap als een goede investering in je gezondheid en productiviteit. Slaap jij altijd laat? Zorg anders voor een bepaalde avondroutine. Houd als het kan bijvoorbeeld dezelfde tijd aan om te slapen. Zo raakt je lichaam ook gewend aan dit ritme, krijg je voldoende slaap en heb je genoeg energie voor de volgende dag. 

Manier 3. Beweeg meer 
Doe jij aan sporten? Én beweeg je wel voldoende tijdens het werk? Het is namelijk goed voor je gezondheid en productiviteit om (meer) te bewegen. Zo krijg je van sporten namelijk energie en dit wordt tijdens werken omgezet in een hogere productiviteit. Het is ook bewezen dat sporten leidt tot betere werkprestaties. 

Ben jij geen sportfanaat? Dan is het in ieder geval wel goed om regelmatig te bewegen. Loop tijdens het werk een ommetje; al is het een rondje op de afdeling of het in het gebouw. Haal als het kan ook vaker even een frisse neus. We zitten met z’n allen al heel veel binnen. Op deze manier kan je lichaam toch even ontspannen en opladen om daarna weer productief aan de slag te gaan. 

Vooral nu in de zomermaanden is het goed om meer naar buiten te gaan. Je kunt tijdens het werk meer bewegen dan je denkt. Zo kun je bij een kantoorbaan ook zittend oefeningen doen en bestaan er bureaufietsen. Lees hier onze blog met 5 tips voor meer beweging op werk of lees hier 4 manieren om ergonomisch verantwoord te werken. 

Manier 4. Drink meer water 
Om jezelf scherp te blijven houden is het een aanrader om (meer) water te drinken. Het drinken van water is een simpele maar effectieve manier om jouw productiviteit te verhogen. Zo kan een glas water je helpen voor een betere concentratie. Én het zorgt ervoor dat je fris en alert blijft. 

Het is dan ook goed om gemiddeld zo’n 8 tot 10 glazen water te drinken. Houd je niet van per se van water? Probeer het anders te drinken met een schijfje citroen, munt of fruit zoals aardbeien of blauwe bessen.  Zo blijft de basis gezond maar wordt de smaak aangenamer. 

Er zijn ook apps die bijhouden hoeveel water je hebt gedronken en hoeveel je nog moet drinken. Zo geeft de app Aqualert gedurende de dag reminders om steeds water te drinken. Op deze manier kom je wel aan de 1,5 tot 2 liter water per dag. 

Om jouw productiviteit een boost te geven is het dus goed om vaker even niks te doen, het liefst 8 uur per nacht slaap te pakken, om meer te bewegen en om voldoende water te blijven drinken. Met deze 4 manieren kun je productief aan de slag gaan. Zo werk je slim, niet harder ;-)! 


Vind op onderwerp

PRODUCTIVITEIT WERKEN SLIMMER MANIEREN