Aanhef sollicitatiebrief: heer of mevrouw, mijnheer of meneer

Aanhef sollicitatiebrief: heer of mevrouw, mijnheer of meneer

Weet jij welke aanhef je moet gebruiken voor je sollicitatiebrief? Twijfel je tussen meneer, mevrouw, mijnheer, of heer? Hier vind je kort toegelicht wat voor aanhef je moet gebruiken voor je brief.

Weet je of de geadresseerde in de sollicitatiebrief een man of een vrouw is, dan gebruik je 'Geachte heer (achternaam)' of 'Geachte mevrouw (achternaam)'.

Weet je niet of de betreffende persoon een meneer of mevrouw is, of weet je alleen het geslacht, gebruik dan de volgende aanhef:

- Geachte heer, geachte mevrouw
- Geachte heer
- Geachte mevrouw
- Geachte heer, mevrouw
- Geachte heer of mevrouw

Onthoud dat het altijd beter is om wel je aanhef persoonlijk te maken door eerst te achterhalen wie de persoon is waarnaar je schrijft. Het loont de moeite om even vooraf te bellen om te vragen aan wie je je brief mag richten, mocht dit niet expliciet in de vacature vermeld staan of als het om een open sollicitatie gaat.

Informeel
Vaak wordt informeel taalgebruik afgeraden in een sollicitatiebrief. Kies je toch voor deze vorm, misschien omdat je de geadresseerde goed kent of omdat het past bij het soort bedrijf, kies dan voor de aanhef 'Beste+voornaam.'

Bij twijfel, kies dan altijd voor de zakelijke vorm, beginnend met 'Geachte'!

En verder?
Bovenaan de brief zet je de naam van het bedrijf, de naam van de selecteur/werkgever (indien niet beschikbaar, de naam van de afdeling waar de brief naartoe stuurt) en het adres.

Hieronder volgt een witruimte en daarna jouw naam en adres. Weer een witregel en daarna de plaats/datum. Een witregel en dan het onderwerp, bijvoorbeeld ‘betreft: vacature manager klantenservice’ Een witregel en de aanhef van de persoon waar je het naar stuurt.

aanhef sollicitatiebrief zonder naam
indien je de naam niet weet gebruik je de aanhef: ‘Geachte mevrouw/meneer’

(voorbeeld)
Rijopleidingen bedrijf x
Mevr. D. Soep
Postbus 2324
2222 TK Alkmaar

L. Bakker
Waterlaan 10
8225 ZD Almere

Almere, 12 januari 2012
Betreft: vacature telefonist(e)/receptionist(e)

Geachte mevrouw Soep,

... ...

« stap 4: de opbouwvolledige stappenplan -  stap 6: de openingszin »

Vind op onderwerp