Carriereswitch

Carriereswitch

Komt een carrièreswitch onbezonnen over of juist als een hele doordachte keuze? Dat is natuurlijk geheel afhankelijk van je toelichting en motivatie!

Wat zeg je als een werkgever doorvraagt naar je studieswitch of baanswitch?


Waarom wordt deze vraag gesteld?
Als iemand op zijn/haar CV een duidelijk switch heeft doorgemaakt in studiekeuze of werk, dan is het logisch een beetje achterdochtig te zijn over deze keuze. Heeft iemand wel goed nagedacht over deze keuze? Is deze persoon een ‘quitter’ in plaats van een doorzetter?

Hoe antwoord je?
Heb je een bewuste keuze gemaakt in de verandering van studie of baan, dan heb je hier meestal goed over nagedacht. Misschien paste je vorige studie of baan niet bij je ambities, wilde je een betere werk/privé balans, zag je onvoldoende beroepsperspectieven in je vorige beroepsveld..etc. Hoe dan ook, er is soms best wat durf voor nodig en de stap te maken om iets geheel anders te doen. Om tot een switch te komen, moet je knopen doorhakken en deze vastbeslotenheid is een zeer positieve eigenschap voor werkgevers.

Leg daarom uit dat je een echte doorzetter bent. Je hebt niet aan jezelf getwijfeld of naar de twijfels van anderen geluisterd: je hebt een keuze gemaakt en vervolgens de stappen gezet op deze keuze te realiseren. Vervolgens heb je ook de consequenties, positief of minder positief geaccepteerd. Bijvoorbeeld dat je je nieuwe werk veel leuker vindt maar dat je wel meer (zware) uren draait. Of dat je studie veel uitdagender is, maar ook meer studielast met zich meedraagt.

Het geeft ook aan dat je zeker van jezelf bent. Daarnaast ben je door deze ontwikkeling wijzer geworden over je eigen drijfveren. Je weet nu wat je echt belangrijk vindt, wat je echt motiveert, wat echt bij je past en hierdoor ben je vaak beter in je vak. Je kan er met volle kracht tegenaan en hebt (als het goed is) plezier in je werk. Wat is er eigenlijk niet positief aan een switch? Dat je wellicht minder ervaring hebt in de ‘nieuwe’ arbeidsmarkt. Maar daar wil je dan ook graag aan werken! Geef dan ook aan dat je alle nieuwe leermogelijkheden aan wil grijpen.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

Vind op onderwerp