CV Curriculum Vitae #5 Persoonlijk CV

CV Curriculum Vitae #5 Persoonlijk CV

Een goed CV opstellen met een overzichtelijk en inzichtelijke indeling en voldoende informatie, is helaas niet altijd voldoende om jouw CV te laten opvallen. Daar is vaak net iets ‘extra’s’ voor nodig die de doorslag geeft voor een werkgever: de persoonlijke touch!

Een persoonlijke touch zorgt ervoor dat jouw CV er tussen de stapel uit springt. Er liggen wel honderd CV’s op het bureau van jouw toekomstige werkgever. Belangrijk is dus dat je echt een goede introductie geeft van jezelf. Maar je moet natuurlijk niet tè schreeuwerig zijn. De juiste balans is erg belangrijk.

Inhoud en vorm
Om een CV op te laten vallen, moet deze vooral inhoudelijk sterk zijn. Het moet een kort en krachtig overzicht geven van wie je bent, wat je gedaan hebt en misschien zelfs ook wat je wil/je ambities zijn. Heb je niet zoveel ervaring, leg dan vooral de nadruk op wat je kan. Dit kan met het vaardigheden-CV nog eens extra benadrukt worden. Gebruik voor een uitgebreidere toelichting van je vaardigheden en ervaring een motivatiebrief.


Vormgeving
Heb jij inhoudelijk een ijzersterk CV met een goede begeleidende motivatiebrief, afgestemd op het bedrijf en de functie waar jij naar solliciteert? Dan kun je wellicht nog een extra stapje voor hebben door je CV in een mooi en origineel jasje te steken. Denk erom, kies iets wat bij je past, wat niet over the top is en wat bij het bedrijf past waar je solliciteert. Vooral bij creatieve functies kan men opvallende CV’s wel waarderen, maar dit is niet voor ieder bedrijf van toepassing. Een heel zakelijk accountancykantoor heeft er bijvoorbeeld geen boodschap aan als je CV met bubbelplastic is verpakt. Alles weten over de layout van je CV? Bekijk het overzicht.

Persoonlijke doelstelling/profiel
Wat ook een persoonlijk tintje geeft, is bijvoorbeeld een profiel met je doelstellingen onder je personalia. Hierin zet je kort en krachtig wie je bent en wat voor werk je zoekt/waarin je ambities liggen. Een goede manier om jezelf gelijk te introduceren en kort samen te vatten wie je bent. Bijvoorbeeld: ik ben een copywriter met een vlotte pen en lef. Mijn doel is om me op journalistiek gebied te ontplooien en dit wil ik bereiken door ervaring op te doen in een …en ..bedrijf..


Zorg dat je CV een goed overzicht weergeeft
Zorg vooral de je CV inhoudelijk een goede weergave van jezelf geeft voordat je er ook creatief mee aan de slag gaat. Staan er geen gaten in mijn CV die vragen op kunnen wekken? Zit er een logisch verband tussen mijn opleiding en ervaring, is het duidelijk wie ik ben en wat ik kan?


Geef je CV een persoonlijke touch
Schrijf bijvoorbeeld iets over je vaardigheden in een persoonlijk profiel. Omschrijf kort je ambities. Licht deze in je brief uiteraard verder toe.


Gebruik je creativiteit en wees origineel
Gebruik creativiteit waar het mogelijk en gepast is. Zeker bij ‘creatieve’ bedrijven kun je je hier meer vrijheid in permitteren. Wat denk je van een CV gedrukt op een t-shirt, een CV geschreven als breaking news’ of als message in a bottle?

Ervaring en ambitie
Wellicht heb je nog niet zoveel werkervaring of maak je een zodanige carrièreswitch dat de werkzaamheden in je vorige baan niet overeenkomen met de baan waarop je solliciteert. Houd dan in gedachten dat er eigenschappen en vaardigheden zijn die je op een breed vlak kunt inzetten. Flexibiliteit, een commerciële instelling en een sociaal karakter wordt in bijna ieder bedrijf gewaardeerd. Verder zijn er misschien ook beroepsspecifieke vaardigheden die jij bezit die ook bij deze nieuwe baan van pas kunnen komen; goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden, het beheersen van meerdere talen, software kennis of technische aanleg zijn hier allemaal voorbeelden van.


Blijf scherp
Als je het moeilijk vindt te benoemen waar je echt goed in bent, kun je altijd een familielid, partner of een vriend(in) naar je CV laten kijken. Zij kennen je als geen ander en kunnen je adviseren of je CV een realistisch beeld schept van jou en je tips geven over hoe je je CV kunt verbeteren en meer kan laten opvallen. Als je liever meer professionele tips wil krijgen voor het verbeteren van je CV, kun je gebruik maken van de online ‘Werkstudent CV-check’. Je kunt hiermee je CV door professionals in het vak laten nakijken en tips ontvangen voor het verbeteren van je CV. Ga naar www.werkstudent.nl/CVcheck.

Heb jij je CV een persoonlijke touch gegeven? Ga verder naar #6: CV opmaak »


Klik hier om terug te gaan naar het 10 stappenplan voor een goed CV
.

Vind op onderwerp