Diploma niet behaald en studie niet afgemaakt?

Diploma niet behaald en studie niet afgemaakt?

De juiste studie kiezen is nog niet zo makkelijk. Vandaar dat sommige studenten wel eens voortijdig stoppen met die studie en besluiten heel iets anders te gaan doen. Van economie naar geschiedenis bijvoorbeeld. Maar wat voor gevolgen heeft dat voor je CV en een sollicitatiegesprek?

Waarom wordt deze vraag gesteld?
Het is logisch dat er tijdens een sollicitatiegesprek vragen gesteld worden over de reden van het afbreken van je studie. Een werkgever wil weten hoe gemotiveerd je bent en wil ervoor waken dat je niet snel stopt met een project omdat het je niet bevalt. Daarnaast kan een specifieke studie ook gewoon een hele objectieve eis zijn. Als je die studie niet hebt gevolgd en ook niets soortgelijks, kan je door die harde eis wel eens snel afvallen in de sollicitatieprocedure. Vragen over je studie worden meestal direct gesteld: waarom heb je deze studie afgebroken? Hoe lang heb je gedaan over deze studie?

Hoe beantwoord je deze vraag?
Denk niet dat de studie de enige belangrijke factor is voor een goede sollicitatie. Wellicht heeft je werkervaring wel de doorslag gegeven om tot een sollicitatie uitnodiging te komen. Belangrijkste is dat je uitlegt wat je hebt geleerd van de studie en welke positieve gevolgen dit heeft gehad voor je werkervaring. Laat ook merken waar je je nu wel op wil richten, welke studie je nu doet of wat voor soort werk je graag wil doen. Als je van studie geswitcht bent, heb je daar vaak juist goed over nagedacht om tot een weloverwogen keuze te komen. Laat dit ook duidelijk overkomen dat dit een bewuste en goede keuze is geweest voor jou om je doelen bij te stellen.

Verwoord dit op een positieve en enthousiaste manier. Wel is het belangrijk dat je op je CV eerlijk vermeldt dat je je diploma wel of niet hebt behaald, om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen tijdens een sollicitatiegesprek.

Ga naar het overzicht van alle sollicitatievragen in een sollicitatiegesprek

Vind op onderwerp