In 15 minuten jouw cv updaten

In 15 minuten jouw cv updaten


Snel en eenvoudig je cv bijwerken? Het kan! 


Bespaar tijd met deze checklist waarin de essentiële onderdelen aan bod komen + tips en inspiratie zodat jij opvalt bij een recruiter. Ontdek wat je al kan afvinken!

Of je nu op zoek bent naar je eerste baan of een carrièreswich wilt maken, het proces begint met jouw cv. Dit ene document kan jouw kans op een sollicitatiegesprek vergroten of verkleinen.

Dus, wat willen recruiters zien? Deze checklist behandelt - in 15 minuten - welke cv-regels er zijn en geeft tips in het benoemen of weglaten van informatie.

De eerste 5 minuten 

Inhoud

  Mijn cv bevat de noodzakelijke onderdelen:

 • Contactgegevens
 • Stukje over jezelf
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Competenties (kennis en vaardigheden)
 • Een professionele foto (optioneel, maar zeker aan te raden!)

  Mijn contactgegevens bestaan uit de volgende punten:
 • Voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Mobiel nummer
 • E-mailadres (liefst representatiever dan erik94afca@hotmail.com)
 • Woonplaats

Als het belangrijk is, kan je hier ook rijbewijs, een eigen website of online portfolio vermelden. Laat verdere persoonlijke informatie achterwegen.

Lay-out

  Mijn cv is niet langer dan 2 pagina's | Je wilt jouw cv overzichtelijk en bondig houden voor de recruiter.

  Mijn cv is scanbaar | Ik maak gebruik van koppen, bulletpoints en kaders.

  Mijn werkervaring staat als eerste vermeld, boven mijn opleidingen en trainingen.

  De tekst is links uitgelijnd | Dit bevordert de leesbaarheid van de recruiter.

Social media

  Ik heb een werkende hyperlink naar mijn LinkedIn profiel | Je LinkedIn profiel is een online versie van jouw cv.  

Bij +/- 10 minuten 

Inhoud

  Ik heb alleen relevante opleidingen, trainingen/cursussen, werkervaring en competenties vermeld | Schrap hetgeen wat niet aansluit op de functie. Ben je al wat langer geleden afgestudeerd? Laat de bijbanen en stages dan ook achterwegen. 

  Ik herhaal niet de functie omschrijving, maar benoem de resultaten van mijn inspanningen | Je cv moet altijd gericht zijn op de prestaties en resultaten die jij hebt behaald (certificaten, competenties, bedrijfsdoelen enz.)

Voorbeeld: IT-functie

niet doen: 
Programmeren en systeembeheer. Up-to-date houden van besturingssystemen en software.

wel doen:  De IT-systemen van 97% naar 99, 5% ge-uptimed, wat er voor zorgt dat bedrijf X nog geen halve dag 'offline' is op jaarbasis. Daarbij is de bouncerate van de website van 72% naar 65% verlaagd door  .

  Ik heb woorden uit de vacature verbonden aan mijn werkervaring, opleidingen en competenties | Je wil jouw cv laten aansluiten op wat de recruiter zoekt. Zoek voor bepaalde woorden de synoniemen op of vervang ze voor vergelijkbare/relationele woorden om herhaling uit te sluiten.

  Ik gebruik actiematige werkwoorden om mijn ervaringen en prestaties concreet te maken | Actiematige werkwoorden zijn werkwoorden die acties uitdrukken, zoals: ik coördineerde, regelde, voltooide en ontwikkelde.  

  Ik noem geen jargon | Onthoud dat een recruiter jouw werkzaamheden en competenties moet begrijpen.  

  Ik heb geen gat(en) in mijn cv of heb een gat verklaard | Als je een gat in jouw cv hebt, hoeft dit geen probleem te zijn mits je deze duidelijk kunt onderbouwen. Benoem de periode en schrijf er een korte toelichting bij die eerlijk en positief is.


Voorbeeld: opvulling gat in cv

Reis Azië 

06/2018 - 12/2018

De eerste 4 maanden gereisd om de culturen van de landen te ontdekken. De laatste 2 maanden benut om de Japanse taal te leren aan de ISI Language School in Kyoto.


Lay-out

  Mijn werkervaring en opleidingen zijn chronologisch ingedeeld | De meest recente eerst.

  Mijn cv is eenvoudig vormgegeven | Vermijd het gebruik van overdreven decoratieve lettertypen en complexe lay-outs die verspringen. 

  Ik heb percentages, bedragen, vergelijkingen of andere belangrijke details gebruikt om mijn prestaties te onderbouwen | Mensen (en dus ook recruiters) zijn dol op cijfers. Er is namelijk niks concreters dan een cijfer, percentage of getal.

  Op een professionele foto na zijn er geen visuele elementen in mijn cv aanwezig | Afbeeldingen en illustraties nemen veel ruimte in beslag, leiden af van de informatie en worden niet herkend door screeningssoftware. Kleine symbolen mag je gebruiken, maar met mate. Solliciteer je op een functie waar design een grote rol speelt? Voeg dan een portfolio toe als bijlage of vermeld een hyperlink naar bijvoorbeeld Instagram. 

  Ik heb mijn cv geprint en doorgelezen om de spel- en formuleringsfouten te verbeteren | Lees jouw tekst aandachtig door, want recruiters en screeningssotware van een ATS keuren je af op verkeerde spelling en rare zinnen.


Kom je ruimte te kort? Ga dan deze punten na:

  
Ik heb schoolgerelateerde informatie weg gelaten | Tenzij  je net bent afgestudeerd of het relevant is voor de functie is. Dan kan je het vermelden. In het algemeen zijn schoolactiviteiten overbodig. Een recruiter wilt alleen weten in welke richting en op welk niveau je bent afgestudeerd.

  Mijn verantwoordelijkheden zijn opgesomd in bulletpoints om mijn functieomschrijvingen bondig te houden.

  Ik heb de regelafstand aangepast naar 0,75 pt en de marges naar 1,27 cm | Deze instellingen kan je maken in Word onder de kop 'Indeling'. 


Social media

  Mijn LinkedIn profiel komt overeen met mijn ‘offline’ cv | Je wilt niet slordig overkomen door een LinkedIn profiel dat niet up-to-date is. 

  Ik heb mijn social media profielen gecontroleerd op toonbaarheid | Dit is jouw kans om té persoonlijke informatie of foto's van feestjes af te schermen. 

De laatste 10-15 minuten 

Inhoud

  Mijn competenties zijn onderbouwd (met cijfers en niveau) en onderscheidend | Een beheersing van bijvoorbeeld het Office pakket is achterhaald. 

  Ik heb 2 referenties vermeld in de sectie werkervaring.


Voorbeeld:  Werkervaring met een referentie

Marketing en Sales medewerker

IKEA
09/2017 - 05/2018                                                     Haarlem
Prestaties/taken


 • Financiële en statistische informatie verzameld en verspreid, zoals budget spreadsheets, voor nieuwe campagnes.
 • Een nieuw format opgezet, namelijk 'Woonfrustraties' en deze via Youtube verspreid. Het resultaat was een toename van 20.000 naar 36.000 abbonees. 
 • Primair onderzoek verricht naar de meest verkochte items en nieuwe gedragspatronen van klanten. De ontdekkingen werden verwerkt in de volgende marketingstrategie.  
 • Referentie: Eline Kaspers - ekaspers@ikea.nl
   
   Ik heb een profielschets | Dit zijn ongeveer 3 zinnen onder je persoonlijke gegevens waarin je omschrijft waar je goed in bent, wat je wilt leren en waarom je voor deze organisatie wilt werken. Met een profielschets zet je jouw personal brand neer.  

Voorbeeld:  Profielschets voor een startende accountmanager

"Ik ben een afgestudeerde met bewezen en geteste vaardigheden op het gebied van inkoop, verkoop en marketing. Van jongs af aan spreek ik graag een publiek toe. Het geeft mij een kick om in het middelpunt te staan, mensen mee te nemen in mijn verhaal en te overtuigen. Ik wil bekend worden met 'upsellen' en 'cross-sellen' om mijn saleskracht te verbeteren."


Vermijd hier clichés als: 'ik ben gemotiveerd om...' en 'ik zoek een uitdaging in....'. 

 
  Benoem, als het relevant is, jouw hobby's en interesses | Aanvoerder zijn bij jouw plaatselijke voetbalclub kan bijvoorbeeld aangeven dat je over leidinggevende kwaliteiten beschikt.

 Benoem, als het relevant is, het vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan | Plaats dit onder de werkervaring  sectie. 

Lay-out

  Ik heb niet meer dan 6-7 bulletpoints per functie gebruikt | Zorg er voor dat jouw opsomming onder dit aantal is, want een recruiter leest ze niet allemaal. De meest relevante vermeld je.

  Gebruik een header om jouw cv op te laten vallen | Verwerk in dit onderdeel jouw naam en huidige functie, jouw profielschets of contactgegevens. 

  Ik heb mijn cv aan iemand, of meerdere personen, gegeven om na te kijken | Laat diegene, naast spelling en formelering, jouw cv checken op inhoud. Vraag vooral welke 3 dingen er blijven hangen en hoe jouw verhaal overkomt (overtuigend of niet?). Met die feedback kan je nog de laatste aanpassingen doen. 

  Ik heb 1 kleur in de opmaak gebruikt om bepaalde informatie te 'highlighten' | Kies vooral een kleur die bij jou past.  Een recruiter kan dit weer koppelen aan jouw personal brand. 


Als laatst: 

   Mijn document is opgeslagen onder een volledige naam | Sla jouw document op als volgt: [voornaam], [achternaam en [cv] voordat je hem de deur uit doet. Zo kan een recruiter makkelijk jouw cv terughalen in een kandidatensysteem. 

Succes!

Vind op onderwerp