Op zoek naar werk tijdens de coronacrisis?

Op zoek naar werk tijdens de coronacrisis?

Nog steeds zitten we met z’n allen in een aparte tijd. De coronacrisis is zeker een feit. Zo is de werkloosheid vanwege de crisis flink gestegen. Volgens de nieuwste cijfers hebben vooral jongeren het momenteel zwaar, want hoe kom je nu aan een (bij)baan? Niemand weet namelijk hoelang het nog kan duren. Én daarom hebben wij speciaal voor deze groep 4 tips verzameld. 

Tip 1. Blijf (digitaal) netwerken 
Voor het vinden van een (bij)baan blijft nog altijd de regel: netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Natuurlijk is het voor nu lastiger om face 2 face met elkaar in contact te komen. Gelukkig zijn er ook andere verschillende mogelijkheden.

Zo kom je via via ook een heel eind. Vertel je familie, kennissen tot ex-collega’s of oud-klasgenoten dat je op zoek bent naar een baan. Plaats een oproep op je sociale mediakanalen. Maak je al gebruik van LinkedIn? Heel goed.

Zo niet? Maak dan een account aan. Laat weten dat je beschikbaar bent. Én probeer zo specifiek mogelijk te zijn. Geef aan wat je zoekt, voor hoe veel uur en in welke branche.

Dit is niet alleen handig voor jezelf maar ook voor je toekomstige werkgever. Op deze manier kom je sneller aan de bak. 

Tip 2. Benut je tijd optimaal

Heb je nu zeeën van tijd over? Én heb je alles op Netflix onderhand al gezien? Jezelf vervelen is niet nodig. Maak juist nu goed gebruik van alle ‘overige’ tijd. Kijk eens of je CV toe is aan vernieuwing. Dit is namelijk het eerste waar een werkgever naar kijkt. Zorg ervoor dat je hiermee indruk maakt.

Ben je niet goed in het schrijven van een motivatiebrief? Blijf het dan oefenen. Vooral als je solliciteert op meerdere banen. Pas je brieven goed aan op de vacatures en verdiep je de in de bedrijven. Hoe vaker je zulke brieven schrijft, hoe beter je erin wordt. Oefening baart kunst ;-)

Heb je altijd al interesse in een bepaald onderwerp gehad? Een onderwerp die betrekking heeft op jouw werkinteresse? Verdiep hier dan nu eens in. Lees er een goed boek over, volg een online cursus of bekijk online webinars. Nu alles zowat online plaatsvindt, is de keuze waarschijnlijk reuze.

Tip 3. Oefen online videosollicitaties

Misschien is het je al opgevallen dat bij veel vacatures vermeldt staat dat de sollicitatieprocedure via de online weg wordt afgelegd. Dit is ook wel de nieuwe vorm van solliciteren. Zo is videobellen vooral nu belangrijker dan ooit.

In het begin kan dit wennen zijn. Bereid jezelf hier dan ook op voor. Oefen met video solliciteren. Zo heb je uiteindelijk grote kans dat het echte gesprek soepel verloopt. Kun je extra tips gebruiken? Lees dan hier onze blog met 5 tips voor een online sollicitatiegesprek.

Tip 4. Kijk naar andere opties

Wil jij het liefst zo snel mogelijk aan de slag? Ga dan op zoek naar tijdelijk werk. Focus je niet gelijk op een baan voor lange termijn. Houd je ogen ook open voor andere mogelijkheden.

Zo kun je iemand vervangen die tijdelijk met zwangerschapsverlof gaat. Dan ben je in ieder geval voor de komende maanden onder de pannen. Daarna kun je altijd weer verder kijken.

Gaat jouw voorkeur uit naar werk in een bepaalde sector? Én heeft die sector op dit moment weinig aanbod? Verbreed je zoektocht dan eens. Er zijn nu juist een aantal sectoren waar ze nog steeds extra handen kunnen gebruiken. Kijk buiten je eigen ervaring en check vooral waar kansen liggen.

Zit jij momenteel zonder werk? Én ben je op zoek naar een nieuwe (bij)baan? Bovenstaande tips helpen je bij de zoektocht naar werk. Natuurlijk kun je ook bij De Werkstudent terecht. Bekijk hier voor onze actuele vacatures en wie weet kan jij binnenkort weer aan de slag.

Vind op onderwerp