Personal Branding, jij als merk!

Personal Branding, jij als merk!

Personal Branding, letterlijk 'persoonlijk merk'. Of je het nou wil of niet, ook jij bent een persoonlijk merk. Dit merk, deze persoonlijke beeldvorming, is van groot belang bij het solliciteren! Maar waarom eigenlijk?

Personal Branding

Personal branding is een fenomeen wat overgewaaid is uit de United States en kan je helpen bij het vinden van de juiste baan en je verdere carrière.

Is Personal Branding ook voor jou belangrijk?

Personal Branding is tegenwoordig niet alleen meer belangrijk voor artiesten en/of beroemdheden. Door de grote invloed van de sociale media op het internet wordt personal branding voor iedereen steeds belangrijker. Wie heeft er nu niet iemands anders gegevens op het internet opgezocht?

Wat is Personal Branding

Bij Personal Branding beschouw jij jezelf als merk. Maar wat is nou eigenlijk een merk?

Conform Philip Kotler is een merk 'Een naam, term, teken, symbool of ontwerp, of een combinatie hiervan, die bedoeld is om de producten of diensten van een aanbieder of groep aanbieders te identificeren en ze te onderscheiden van die van de concurrentie.'

Dus?

Met Personal Branding zorg je ervoor dat jij als merk geassocieerd wordt met de juiste kernwaarden waar je voor staat en de meerwaarde die jij te bieden heb, zodat je sympathie creëert. Alles wat jij doet heeft invloed op je personal brand.

Jij bent een merk

Bij Personal Branding beschouw je jezelf als merk. Wat maakt jou uniek en onderscheid jou van andere?
Jij profileert en positioneert jezelf als sterk merk en zet jouw merk slim in. Je moet je unieke kant laten zien en een fanclub opbouwen, zodat je sympathie creëert.

Wat betekent dit als je dit vertaalt naar Personal Branding?

Als persoon beschik je over bepaalde eigenschappen en kernwaarden. Door een opleiding te volgen (of te hebben gevolgd) en te werken ben je in staat om bepaalde talenten verder te ontwikkelen. Met deze combinatie van talenten en eigenschappen heb je een unieke propositie en creëer je meerwaarde voor een opdrachtgever / werkgever.

Hoe uniek is een HBO opleiding met twee jaar werkervaring?

Dat is natuurlijk niet uniek. Je brengt jezelf onder de aandacht door jezelf te profileren en te positioneren. Door je merk slim in te zetten laat jij je unieke kant zien. Door te delen creëer je sympathie en bouw je aan een netwerk.

Door persoonlijkheid, kennis en ervaring straal je uit wat jou uniek en onderscheidend maakt. Je presenteert jezelf als merk aan je doelgroep, waarbij je consistent communiceert wie je bent, waar je voor staat, wat je unieke eigenschappen zijn en wat jou uniek maakt. Op deze manier koppelen andere mensen (je doelgroep) positieve associaties aan jou. Dit versterkt je merk en kan je helpen in je zoektocht naar je (volgende) baan.

Personal Branding, weet wie je bent, wees jezelf

Personal branding gaat om de echte jij! Het is alles behalve het spelen van een rol. Het start met het doen van zelfonderzoek om  zelfkennis te creëren. Je moet duidelijk hebben wat je zowel zakelijk als ook privé wilt bereiken. Wat kun je en wat vind je leuk? Maar stel jezelf ook de vraag 'wat vind je absoluut niet leuk'? Vind je persoonlijke kracht! Je kan dit testen met je elevator pitch.

Misschien vind jij jezelf de beste maar roep dit alleen wanneer dit echt van toepassing is, geaccepteerd wordt door je omgeving en bijdraagt aan je Personal Brand. Anders wordt je gezien als een arrogante roeptoeter en zullen deze uitspraken niet positief zijn voor je imago. Het gaat erom dat mensen je zien als beste oplossing voor een probleem of als oplossing voor die interessante baan.

Wat de toegevoegde waarde van Personal Branding bij solliciteren is?

•    Personal branding biedt je de mogelijkheid om te worden gevonden op het internet door interessante toekomstige klanten, opdrachtgevers of werkgevers.
•    Personal branding biedt je de mogelijkheid om jezelf te presenteren en je gewenste doelen te bereiken.
•    Personal branding vergroot je naamsbekendheid.
•    Personal branding creëert een eerste indruk bij jouw toekomstige werkgever, klant of opdrachtgever.

Hulp nodig bij het creëren van je Personal Brand?

Heb je vragen over het creëren van je eigen Personal Brand of wil je graag met ons sparren over je persoonlijke aanpak? Stel direct je vragen aan onze experts!

Geen vragen en zin om direct te starten met solliciteren? Ga direct naar het vacature overzicht!

Vind op onderwerp