Salarisonderhandelingen

Salarisonderhandelingen

Je krijgt waar je recht op hebt, is een bekend gezegde. Helaas gaat dit niet altijd op bij het salaris wat je graag zou verdienen. Veel starters durven namelijk niet te onderhandelen over het salaris.

Je krijgt waar je recht op hebt, is een bekend gezegde. Helaas gaat dit niet altijd op bij het salaris wat je graag zou verdienen.
Veel starters durven namelijk niet te onderhandelen over het salaris.

Ze zijn bang hierdoor minder kans te maken op hun gewenste baan. Niet is echter minder waar, salarisonderhandelingen zijn van groot belang! Natuurlijk moet je niet te snel van wal steken met een torenhoog salaris, maar onderhandelingen horen er wel bij en dragen bij aan een sterk uitgangspunt voor je toekomst. Hier een aantal tips:
  • Begin nog niet over salaris in je eerste gesprek, dit is iets waar je in een tweede gesprek over begint. Nog beter is om hierover te beginnen als je zeker weet dat jij 'het' geworden bent. Zo heb je een beter uitgangspunt. De werkgever vindt jou tenslotte de beste kandidaat.
  • Doe onderzoek naar wat iemand met jouw achtergrond kan verdienen: kijk naar opleiding, ervaring, leeftijd, functie-inhoud, vaardigheden, etc.
  • Laat je niet in de kaart kijken over je vorige salaris. Het gaat om het salaris dat je nu wil verdienen. Als je al eerder functies hebt vervuld en nu een stap verder of hogerop neemt, is het belangrijk bij je interviewer aan te geven hoe je nieuwe werkzaamheden in verhouding staan tot je gewenste salaris. Zeker als je nu meer of andere ervaring/kennis hebt.
  • Laat de werkgever een eerste voorstel doen over je salaris. Als de werkgever namelijk eerst aan jou vraagt wat je wil verdienen, bestaat de kans dat je te weinig of te veel vraagt. Geef aan dat het een en ander afhangt van de precieze inhoud van de functie, onderzoek wat mensen met een vergelijkbare functie verdienen. Als de werkgever het eerste voorstel doet, is er meestal meer onderhandelingsruimte.
  • Blijf in een onderhandelingspositie. Laat je niet afschepen met het eerst genoemde bod van de werkgever (dit is namelijk altijd het laagste): noem de voordelen van jou als werknemer om je gewenste salaris te onderstrepen. Wees redelijk, eis niet teveel als starter zonder echte praktijkervaring maar breng in kaart wat je waard bent. Vraag gerust om wat extra bedenktijd. Kijk ondertussen ook naar andere functies. Als je gewild bent op de arbeidsmarkt, versterkt dit je positie. Wil je de functie accepteren, bespreek dan ook wanneer je weer voor een salarisverhoging in aanmerking zou kunnen komen, vraag welke regelingen hiervoor gebruikelijk zijn binnen het bedrijf.
  • Informeer ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierin kunnen leuke extras zitten die wellicht een wat lager uitgevallen salaris compenseren. Denk aan een auto van de zaak, reiskostenvergoeding, flexibele werktijden, bonussen. Vergelijk deze voorwaarden met eventuele andere functies waarvoor je benaderd bent.

Vind op onderwerp