Slimmer werken door een ochtendroutine

Slimmer werken door een ochtendroutine

Hoe begin jij jouw dag? Én heb je een bepaalde ochtendroutine? Het is namelijk goed om een ochtendroutine te hebben. 

In dit artikel delen we waarom en 5 handige tips die jou een handje helpen voor een goede start van de dag. 

Ochtenroutine werkt effectief
Elke dag is anders en hier heb je zeker niet altijd invloed op. De ene dag kun je een fijne start hebben, maar er zijn ook dagen dat alles in de ochtend al misgaat. Of dat je met het verkeerde been uit bed stapt. Om hier toch een bepaalde regelmaat in te krijgen kun je voor jezelf een ochtendroutine creëren. 

Waarom? Het hebben van een ochtendroutine is een slimme manier om de dag te starten. Dit geeft je namelijk houvast. Een ochtendroutine zorgt ook voor meer structuur, helderheid en rust. Én rust is nou net hetgeen wat belangrijk is om in de ochtend al te ervaren. 

Met je ochtendroutine begin je als het ware bewust een nieuwe dag. Wat je tijdens jouw routine doet, heeft weer invloed op hoe de rest van de dag verder verloopt. Het is dan ook goed om dingen te doen die jou rust geven of waar jij juist energie van krijgt. 

Maak hier ook tijd voor vrij. Als jij op deze manier de dag begint, dan kun je de rest van de dag effectief werken. De onderstaande vijf tips zorgen ervoor dat je slim de dag begint. 

Tip 1. Begin met zelfreflectie
Een goede start voor het creëren van een ochtendroutine is om allereerst na te denken hoe jij de dag wil beginnen. Je kunt jezelf vragen stellen als: Waar word ik blij van? Wat maakt mij gelukkig? Wil je ergens aan werken? Zo kun je vervolgens nagaan hoe jouw ochtendroutine hieraan kan bijdragen. 

Daarnaast is het ook goed om te kijken hoe jij het fijnst opstaat. Wat doe je bijvoorbeeld nu nog gehaast? Waar wil je in de ochtend eigenlijk meer tijd voor vrij maken? Wat zou nu het best in jouw ochtendroutine passen? Én wat wil je het liefst vandaag nog doorbreken? Het kunnen simpele dingen zijn als: tijd nemen om rustig te ontbijten, oefeningen doen, mediteren, lezen of een rondje hardlopen. 

Ga dit eens voor jezelf na. Kijk wat jij in de ochtend zou willen doen en waar je nu tijd voor vrij wil maken. Zo begin je de dagen anders en doe je echt iets voor jezelf voordat de dag pas echt begint en je over gaat tot de verplichtingen. 

Tip 2. Zelfde tijd opstaan 
De tweede tip is om iedere dag op hetzelfde tijdstip op te staan. Zo krijgt jouw lichaam ook regelmaat en went het aan jouw ochtendroutine. Op deze manier wordt het ook steeds makkelijker om op een natuurlijke manier op te staan. Én wie weet sta je straks zelfs eerder op dan dat jouw wekker afgaat.  

Tip 3. Stop met snoozen
Snooze jij altijd? Stop hier dan mee. Jouw slaappatroon is al eenmaal doorbroken als de wekker gaat. Die extra minuten slaap zijn dus eigenlijk veel minder goed voor je dan je zou denken. Kijk dus op welke tijdstip jij je wekker zet of probeer dit anders uit. Als je eenmaal weet welke tijdstip voor jou werkt, zul je minder snel snoozen en is de kans groot dat je ook gelijk uit bed stapt. 

Extra tip: Kies voor een vrolijke deuntje in de ochtend. Zo wordt je blij wakker en stap je minder  snel met het verkeerde been uit bed. 

Tip 4. Telefoon op vliegtuigstand
Vrijwel het eerste wat we vaak doen als de wekker gaat, is wakker worden met onze mobiel. Helemaal als jouw mobiel de wekker is. Op dat moment word je eigenlijk al meegesleurd in het dagelijkse leven. 

Je wordt namelijk niet rustig wakker bij het checken van al jouw appjes, mails en berichten op social media. Een aanrader is om te gaan slapen met je mobiel op vliegtuigstand. Wist je namelijk dat je hierdoor dieper en beter kan slapen? Ook sta je de volgende dag anders op. 

Laat jouw wekker afgaan in vliegtuigmodus. Haal je mobiel van de vliegtuigstand als je echt klaar bent voor de nieuwe dag. Én ook klaar bent om al jouw berichten te checken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het ontbijt maar dit hoeft niet gelijk als je ogen open zijn. 

Tip 5. Ijskoud douchen 
Heb jij toch moeite met wakker worden in de ochtend? Probeer anders eens om ijskoud te douchen, al is het maar voor een paar minuten. Naast dat ijskoud douchen ecovriendelijk is, brengt het ook gezondheidsvoordelen met zich mee. 

Zo wordt je weerstand versterkt, verbetert het jouw bloedcirculatie en krijg je er meer energie van. Door ijskoud te douchen word je echt wakker omdat je hart sneller gaat kloppen. Ook voel je jouw bloed door je lichaam stromen. Dit zorgt voor een verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen waardoor je al op de vroege ochtend alert bent. 

Een koude start van de dag is dus geen slecht idee. Én met de andere vier bovenstaande tips kun je voor jezelf een eigen ochtendroutine creëren. Op deze manier ben je klaar voor een nieuwe dag en ben je in de ochtend al slim aan het werk.  

Vind op onderwerp