Sollicitatie structuur gesprek en vragen

Sollicitatie structuur gesprek en vragen

Voor sommige komen vragen tijdens een sollicitatiegesprek als geheel onverwacht. Toch zijn de meeste vragen veelvoorkomend en worden ze in een of andere vorm altijd gesteld tijdens een gesprek.

In de meeste gevallen wordt een vaste structuur gehanteerd.

Als je het belang inziet van de vraag, maakt dit je makkelijker om deze te beantwoorden. Je weet dan de achterliggende gedachte en wat voor antwoord van jou wel of niet verwacht wordt.

Probeer je antwoorden niet in te studeren (dit komt onnatuurlijk over), maar kies je woorden zorgvuldig om je van je sterke kant te benadrukken. De structuur van een sollicitatiegesprek verloopt meestal als volgt:

Opening

Je wordt ontvangen door de interviewer/recruiter voor het sollicitatiegesprek. Er is tijd voor social talk en je krijgt meestal wat te drinken aangeboden.

Verhaal functie en organisatie

De Werkgever stelt een vraag over wat je weet van het bedrijf of begint zelf te vertellen over het bedrijf. Laat je kennis van het bedrijf goed doorschemeren en luister goed. Stel ook vragen over dingen die je niet hebt terug kunnen vinden!

Kandidaat wordt belicht

Nu zal de werkgever meer te weten willen komen over jou. Hierbij wordt vaak het CV als leidraad gebruikt. Vragen worden gesteld met betrekking kennis en motivatie. Tip: gebruik de STAR-methode (situatie, taak, actie, resultaat) om te concretiseren hoe jij je gedraagt in bepaalde situatie.

Vragen stellen aan werkgever

Nadat je ondervraagd bent, bestaat er vaak de gelegenheid om zelf vragen te stellen. Begin het onderhandelen over salaris en arbeidsvoorwaarden bij een tweede gesprek!

Afsluiting

De werkgever rondt het gesprek af en verteld de verdere procedure van de sollicitatie. Bedank voor het prettige gesprek en eindig met een krachtige afsluiter!

Soorten vragen

Op vragen tijdens het sollicitatiegesprek kun je je erg goed voorbereiden. Er zijn verschillende variaties, maar meestal verschillen ze niet wezenlijk van elkaar.
Lees meer over de soorten sollicitatievragen.

Vind op onderwerp